Ziarul de Duminică

Ce spune cel mai important scriitor egiptean de azi despre situaţia din Egipt

Ce spune cel mai important scriitor egiptean de azi despre situaţia din Egipt

Autor: Ziarul de Duminica

02.02.2011, 14:16 127

Alaa al-Aswani, cel mai apreciat scriitor egiptean contemporan,membru fondator al Mişcării Egiptene pentru Schimbare, se numărăprintre sutele de mii de egipteni ieşiţi zilele acestea înstradă.

"M-am alăturat manifestanţilor din Cairo la fel cum au făcut-osute de mii de alţi egipteni din toată ţara - oameni care au ieşitîn stradă cerându-şi dreptul la libertate şi înfruntând violenţa detemut a poliţiei.Mi s-a cerut să spun câteva cuvinte. Chiar dacă amvorbit de sute de ori în public, de data aceasta a fost diferit: atrebuit să iau cuvântul în faţa a peste 30.000 de demonstranţi,care nu aveau nici un chef să audă de compromis şi care n-auîncetat o secundă să strige «Jos cu Hosni Mubarak!».

De ce s-au revoltat egiptenii? Răspunsul se afla în însăşi naturaregimului. Orice sistem tiranic poate priva oamenii de libertate,dar le oferă în schimb o viaţă relativ uşoară. Un regim democraticpoate să piardă lupta cu sărăcia, dar cetăţenii se bucură delibertate şi demnitate. Regimul egiptean a privat oamenii deabsolut totul. Sutele de mii de demonstranţi nu sunt nimic altcevadecât reprezentanţii a milioane de egipteni ale căror drepturi aufost încălcate.

Acesta este modul în care a început primăvara egipteană. Mâine, vomvedea o adevărată bătălie", a declarat al-Aswani pentru "TheGuardian".
Cărţile scriitorului egiptean au fost traduse în româneşte şipublicate de Editura Polirom: "Blocul Iakubian" şi "Chicago".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO