Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Partea intunecata a hipiotilor

CULISE DE EDITOR / Partea intunecata a hipiotilor
10.09.2009, 15:22 83
Editurile noastre publica sutede carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, carecopleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prinrubricile diverse ale ZD care au ca subiect cartea, ne-am propus safim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atuncicand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La"Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi,intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronicicartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diversemotive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La felse intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta.Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegemcate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant,la rubrica "Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata,am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata inpregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte saapara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista,avatarurile prin care a trecut editorul.
Castelul din nori s-a sfaramat

La 24 septembrie, Editura TREIlanseaza in librarii ultimul volum din Trilogia "Millennium" deStieg Larsson.
"Castelul din nori s-a sfaramat"este titlul acestei ultime parti, primele doua fiind "Barbati careurasc femeile" si "Fata care s-a jucat cu focul". O carte care aavut un destin special si care a reusit, in cinci ani, sa-si creezeo binemeritata faima pe plan international.
In linii mari, povestea estecunoscuta deja: autorul trilogiei, Stieg Larsson, a lucrat in presasuedeza, fiind directorul revistei EXPO, o publicatie cu pronuntatcaracter militant si antifascist. Stieg Larsson era o minteenciclopedica, cunostea o seama de "dedesubturi" ale mediuluipolitic si economic din Suedia. Ei bine, si-a exploatat din plintoate aceste informatii inaccesibile "oamenilor de rand" si le-acombinat intr-un scenariu romanesc complex. Rezultatul a fost untext de peste o mie de pagini - pret de 3 volume groase - careaveau sa fie proiectul unui roman in trei parti. Trilogia"Millennium" nu a fost citita de nimeni pe timpul redactarii ei.De-abia in 2004, Larsson a propus manuscrisul unei importanteedituri suedeze. Eva Gedin de la Norstedts a intuit deindata ca apus mana pe o carte tare si a inceput o campanie serioasa deteasing. Inainte ca primul volum sa apara in librariile din Suedia,in octombrie 2004, la Targul de carte de la Frankfurt, Norstedts avandut pe sume importante drepturile de traducere ale Trilogiei inGermania, Danemarca si Olanda. Ceea ce insemna un demarajextraordinar pentru un autor suedez, care nu publicase niciodataliteratura, nici macar in tara lui. Din pacate, in acelasi moment asurvenit moartea neasteptata a lui Stieg Larsson. Pana la urma, elnu a apucat sa-si vada publicat niciun volum din Trilogie pe careel o gandise initial ca serie de 10 romane.
Succesul cartii avea sa creascain mod constant, iar cifrele sunt uimitoare: Suedia a vandut peste3 milioane de exemplare, ceea ce inseamna, raportat la populatiaacestei tari, ca 1 din 3 suedezi au cumparat Millennium. Franta afost apoi prima tara straina in care succesul a devenit epidemicde-a dreptul. Exista atat de multi fani in Hexagon, incat Stockholma devenit destinatia turistica favorita a francezilor, care mergacolo sa regaseasca traseele descrise in roman. Toate tarilenordice, apoi Olanda, Italia si Spania au listat cartile printrecele mai bune vanzari ale ultimilor ani, iar mai nou, Stieg Larssoneste prezent in topurile cele mai greu accesibile unui autor carenu a scris in limba engleza, respectiv topurile din SUA siAnglia.
In ce consta farmecul Trilogiei?Intr-un amestec irezistibil de suspans, informatii picante siscenarii conspirationiste. Si, de asemenea, in doua personaje pecare le indragesti din primele pagini: Lisbeth Salander - o tanarahackerita geniala, dar si putin stranie - si Mikael Blomkvist -jurnalist seducator care reuseste sa scoata intotdeauna la ivealasubiecte incinse (un fel de alterego al autorului).
In primul volum, "Barbati careurasc femeile", cei doi rezolva un caz misterios: Harriet Vanger,mostenitoarea uneia dintre cele mai bogate familii din Suedia, adisparut cu 40 de ani in urma. Un scenariu fascinant care combinamisterul unei crime, saga unei familii, o poveste de dragoste. Si ointriga financiara.
Volumul 2, "Fata care s-a jucatcu focul", se centreaza pe Lisbeth Salander care devine brusc tintaunei conspiratii, la baza careia se afla o factiuneultramisterioasa a serviciilor secrete suedeze. Salander estevanata de politie, Blomkvist aduce la lumina o afacere murdara incare, in spatele comertului cu prostituate, se ascunde de fapt unsecret de stat. Lisbeth Salander este impuscata in cap, umar sipicior.
In fine, in volumul 3, "Casteluldin nori s-a sfaramat", se implineste ceea ce orice cititor speraatunci cand termina volumul anterior: Lisbeth Salander nu a murit.Ranita grav, ea ramane prizoniera cateva saptamani bune in spital,neputand nici sa se miste, nici sa actioneze cumva. Este incoltitadin toate partile, acuzatii grave apasa asupra ei. Mai este oproblema: tatal ei, fostul spion Zalachenko, pe care ea are toatemotivele sa-l urasca de moarte si pe care l-a ranit cu o loviturade secure in cap, se afla la acelasi spital, in cameravecina.
Misterioasa Sectie ilegala cares-a constituit cu ani in urma in sanul serviciilor secrete isicontinua activitatile subterane. Ca sa poata ramane in umbra,oamenii Sectiei au tot interesul sa-i elimine pe cei care le-aughicit existenta.
De partea binelui, putem contape Mikael Blomkvist care, pe de-o parte, tine foarte mult laLisbeth, desi nu are voie sa o vada in starea in care ea se afla,pe de alta parte, incearca sa aduca la lumina o conspiratie si unsecret de stat care, odata revelate, ar dovedi nevinovatiaacesteia. Intrebarea este: mai poate Mikael conta pe prietena lui,Erika Berger, acum cand aceasta devine redactor-sef al uneipublicatii concurente?
Ritmuri demonice

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO