Ziarul de Duminică

CULTURA ORASULUI/ O biserica-bijuterie ca din basme

CULTURA ORASULUI/ O biserica-bijuterie ca din basme
26.11.2009, 14:07 41
Puterea comunista s-a luptat fara menajamente cu Biserica. Sinu degeaba. Proprietatea privata o poti distruge cu forta, liberaconcurenta poate fi desfiintata printr-un decret, pâna si liberularbitru in ceea ce priveste viata intima se poate ingradi prinlege. Dar cu credinta e mai greu. Mai ales in cazul poporuluiromân, la care - fiind nascut direct crestin - dimensiuneareligioasa se impleteste atât de strâns cu traditia.
Teama autoritatilor comuniste fata de forta Bisericii era atâtde mare incât masurile coercitive au depasit orice limite aleabsurdului. Acolo unde - sub presiunea Occidentului - au ezitat sadarâme bisericile, au folosit solutia halucinanta de a le ascundein spatele blocurilor! Bineinteles ca nu puteau face asta fara sase laude cu performanta tehnica a translarii, dar orice referintala mutare includea termeni generici de tipul "cladire", cel mult"monument", in nici un caz interzisul cuvânt "biserica". Interzisla propriu, nu la figurat, alaturi de alte câteva zeci de cuvinteaflate pe lista neagra cunoscuta mai ales in radio si televiziune.Dupa cum tânara care, dupa nunta, voia sa-si vânda rochia demireasa, putea sa dea anunt doar pentru "rochie de ocazie". Dealtfel, nu puteai sa dai anunt la Mica Publicitate pentru masina descris, nici pentru vreun titlu de carte, fie el si "Capitalul" luiMarx! Personal, am avut o experienta spectaculoasa când am dus la"România libera" un anunt prin care cautam o bona, precizând"Program avantajos". "Adica program scurt", a propus nenea din fatamea. "Nu, avantajos", am insistat eu. "Tineti la cuvântul«avantajos»?" "Da". "Un moment". A disparut dupa o usa si s-aintors dupa câteva minute: "E-n regula". Ceruse aprobare pentru uncuvânt!
Dupa decembrie 1989, românii si-au luat revansa, daca se poatespune asa, si din punct de vedere religios. Nu ma refer la exceselefariseice cu politicieni batând matanii si pupând moaste pesterând, nici la sfintirile de masini, motociclete si sedii de Banci -ci chiar la credinta adevarata, la Cuvântul care cladeste. Si s-acladit! O biserica la fiecare doua zile! O parte restaurate, oparte reconstruite, cele mai multe nou-noute.
Recent, mi-a fost dat sa vad o bijuterie. Parc-ar fi bisericade jucarie. Se afla in Giurgiu, la doi pasi de gara. Are hramul Sf.Apostol Andrei si a fost achizitionata din Grecia pentru ParohiaSf. Maria. Ati inteles bine, a fost cumparata si adusa cu totul, inasteptarea inaltarii unei biserici de dimensiuni obisnuite. InGrecia e "piata" de biserici (Doamne, iarta-ma!), pentru capersoanele cu dare de mâna isi cumpara pentru uz personal.
La Sf. Apostol Andrei, preot paroh este PC Pr. Prof. drd.Marius Jica, directorul Seminarului Teologic "Teoctist Patriarhul"din Giurgiu. Inauntru incap patru-cinci persoane simultan, darlacasul e frumos ca din basme si, pe deasupra, dotat cu aerconditionat!
E drept, vecinatatea nu este prea fericita: de multabandonatul Teatru de Vara, care arata ca vai de lume. Dar, cinestie, poate o data si-o data se vor gasi bani si pentru bisericamare, si pentru teatru.

TUDOR CALIN ZAROJANU (n.1956) a absolvit sectiade Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti,cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeosi Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toatetipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa:cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutateditorial cu volumul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992,Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia"Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele"Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005),culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezentlucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spateleusilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului deduminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO