Ziarul de Duminică

Doamna interviurilor/ de Stelian Ţurlea

Doamna interviurilor/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

17.02.2012, 00:04 205

Oriana Fallaci

Mânia şi oracolul

Editura Corint

Traducere de Mariana Adameşteanu. Oriana Fallaci a fost una dintre cele mai cunsocute ziariste ale lumii, autoare a unor uimitoare cărţi. "Soarele moare", de pildă, apărută în traducere românească în 1985, la douăzeci de ani după ce fusese scrisă, i-a îndemnat să continue pe mulţi tineri aspiranţi la cariere în fizică sau astronomie. Cartea era un fascinant şi tulburător documentar despre viaţa astronauţilor ce urmau să facă primul drum până la Lună. La 77 de ani, în 2006, a fost rapusă de cancer. A fost supranumită "doamna interviurilor". Era un gen în care talentul ei s-a arătat la maximum. Cartea de faţă, "Mânia şi orgoliul" este din 2001, la zece ani după romanul "Insciallah", consacrat misiunii occidentale de pace în Beirut. Zece ani în care Fallaci a trăit retrasă în casa ei din New York, pentru a se lupta cu cancerul. 11 septembrie îi impune să se întoarcă la maşina de scris pentru a da glas acelor idei pe care le-a cultivat mereu în interviuri, în reportaje, în romane. Rezultatul este un articol publicat în "Corriere della Sera" din 29 septembrie 2001, o predică, cum o defineşte ea însăşi, care a avut un enorm răsunet în Italia şi în străinătate. Apare sub formă de carte în versiunea originală şi integrală, precedat de o prefaţă în care Fallaci abordează radacinile terorismului islamic şi vorbeste despre sine, despre izolarea sa, despre opţiunile ei riguroase si tenace. Polemicile au fost feroce.

Pierre Jovanovic

Maica Domnului anunţă Apocalipsa

Editura Philobia

Traducere din limba franceză de Maria Paleolog şi Liviu Dascălu. Este, după propriile declaraţii ale autorului, "cartea care mi-a ars degetele scriind-o". Pierre Jovanovic studiază dosarul secretelor de la Fatima. Concluzia lui Jovanovic este că Vaticanul ar fi minţit declarând, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată special, că cel de-al treilea secret lăsat de Maica Domnului la Fatima ar fi prezis atentatul asupra Papei Ioan-Paul al II-lea. O declaraţie falsă făcută cu scopul de a evita panica în rândul credincioşilor. În timpul acestor apariţii, Maica Domnului ar fi prezis : " … pământul va tremura, valuri imense vor acoperi oraşe întregi, aerul va deveni de nerespirat şi foc va cădea din cer…" Şi ne întrebăm, cu sângele îngheţat în vene, dacă nu cumva episodul Fukushima este doar… un început. Prin această anchetă de fond asupra dereglărilor climatice şi apariţiilor majore ale Maicii Domnului, unde mărturiile a mii de martori oculari, înregistrările audio şi video, textele jurnaliştilor trimişi la faţa locului şi fotografiile reporterilor pulverizează orice urme de îndoială asupra autenticităţii fenomenului apariţiilor Fecioarei Maria, textul celui de-al treilea secret de la Fatima reapare, în plin secol XXI, mai actual ca niciodată. La finalul lecturii acestei cărţi, atei şi credincioşi vor fi zdruncinaţi de forţa tsunamică a acestei anchete. Şi-şi vor spune cu toţii: prefer să nu cred.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO