Ziarul de Duminică

Înapoi în Anglia medievală/ de Stelian Ţurlea

Înapoi în Anglia medievală/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

11.05.2011, 23:21 1963

KenFollett este un scriitor britanic născut la Cardiff, în ŢaraGalilor, în 1949. A fost ziarist, a început să scrie romane şi s-afăcut cunoscut cu "The Eye of theNeedle". Au urmat alte romane, în generalthrilleruri istorice. Între care şi "Stâlpii pământului", care i-adefinitivat succesul. În 2009, când cel mai vechi festival deliteratură din lume - "The Times Cheltenham Literature Festival" -aniversa 60 de ani de existenţă, s-a organizat un sondaj online,prin care să fie desemnate cele mai apreciate 60 de romanepublicate în Marea Britanie începând din 1949. "Stâlpii pământului"s-a clasat pe locul 2, iar pe locul 23 se află continuarea acestuiroman, "O lume fără sfârşit". Ken Follett era astfel unul dintrecei trei autori nominalizaţi cu două titluri, alături de JohnLeCarré şi Gabriel García Marquez.
Romanul acesta, despre care neocupăm atât de târziu în cadrul rubricii noastre, reprezintăcapodopera istorică a lui Ken Follet*). A fost tradus în 30 de altelimbi, vândut în aproape 20 de milioane de exemplare până îndecembrie 2010 şi adaptat pentru televiziune într-un serial de optepisoade, care a ajuns revelaţia anului 2010, cu mari actori îndistribuţie - Tony Curran, Alison Pill, Donald Sutherland, MatthewMacfadyen şi mulţi alţii. Serialul a obţinut trei nominalizări laGloburile de Aur.
E o poveste complicată care sedesfăşoară în Anglia secolului al XII-lea, într-o perioadăcunoscută în istorie ca dominată de război civil şi anarhie, cândse dădeau bătălii pentru tronul Angliei şi, în paralel, seconstruiau marile catedrale, pe care le admirăm şi astăzi.Catedrala Kingsbridge, la a cărei construcţie asistăm în acestroman, este prima catedrală gotică din Anglia şi faimoasă pentrufrumuseţea ei. După moartea regelui Henric I a urmat o perioadă demari frământări pentru preluarea puterii. Romanul e stufos, enorm,peste 1.000 de pagini, cu foarte multe personaje, toate incredibilde verosimile, în creuzetul de intrigi brutale ale Anglieimedievale, cu iubire, ură, trădare, speranţă şi loialitate. Şiacoperă o perioadă de o jumătate de secol.
Contextul istoric este definit de o tragediede proporţii, comparabilă, s-a spus, cu scufundarea Titanicului:nava care îl avea la bord pe unicul fiu legitim şi viitormoştenitor al tronului Angliei, se scufundă în Canalul Mânecii.După moartea regelui Henric I a urmat o perioadă de mari frământăripentru preluarea puterii. Regele mai avea alţi treizeci de copii,dar toţi erau bastarzi. Şi o fiică. Dar era, de asemenea, o epocăîn care bărbaţii nu acceptau urcarea pe tron a unei femei. Deaceea, principalii pretendenţi la tron sunt Stephen, nepotulregelui, şi Maud, fiica regelui. În luptă se amestecă şi familiaHamleigh, nobili scăpătaţi care încearcă să îl însoare pe brutalullor fiu, William, cu Aliena, fiica guvernatorului de Shiring,Bartholomew. Prin jocuri de culise William reuşeşte să îl ucidă peBartholomew, acuzându-l de trădare şi o violează pe Aliena subprivirile fratelui ei, Richard. Furiei lui William îi cade pradă şiarhitectul său, Tom Builder, al cărui vis de a construi o catedralăgrandioasă este năruit. Soţia acestuia născuse un fiu abandonat înpădure, luat la mânăstirea Kingsbridge şi dat în grija părinteluiPhilip. În complicata acţiune mai apar episcopul local, WaleranBigod, un om fără scrupule, sprijinindu-i pe cei din familiaHamleigh. După nenumărate peripeţii şi lovituri de teatru, în caresunt implicate zeci de persoane, pe parcursul multor ani şi o mareparte dintre personajele importante de până atunci ale cărţii suntucise, după ce catedrala Kingsbridge devine un pion în lupta pentrutronul Angliei, acţiunea se precipită: Waleran şi clanul Hamleighsunt dovediţi ca fiind vinovaţi de scufundarea navei White Ship şide dispariţia moştenitorului la tron. Hamleigh şi Waleran suntînvinşi, iar părintele Philip poate să continue şi să termineconstrucţia catedralei Kingsbridge cu ajutorul fiului zidarulucis.
Sunt prin urmare, mai multe poveşti înparalel. Una a părintelui Philip care visează să construiască omare catedrală, împreună cu arhitectul său Tom. Alta a intrigilorprivind succesiunea la tronul Angliei. Alta a succesiunilor laconducerea Bisericii.
Să construieşti o catedrală era un lucrufoarte complicat în acele vremuri - de fapt, în orice vremuri -constructorului îi lua cel puţin treizeci de ani în care de multeori îi lipseau banii sau trebuia să facă faţă atacurilor şiinvaziilor. De aceea povestea lui Follet acoperă întreaga viaţă aprincipalelor personaje.
Romanul recreează cu mare acurateţe viaţasatelor şi a oamenilor Angliei acelui îndepărtat secol. Caracterelesunt bine definite, detaliile referitoare la ridicarea uneicatedrale sunt uimitoare, limbajul este exact, fără să oboseascăprin termeni de specialitate.
*) Ken Follett, Stâlpii pământului,Editura RAO, traducere de Andreea Şeler

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO