Ziarul de Duminică

Iubiti artistii inca vii!

Iubiti artistii inca vii!
16.05.2008, 17:47 23

Intamplarea sau vointa divina a facut ca in apropierea Pastelui din acest an sa dispara de langa noi mai multi creatori a caror prezenta ne dadea siguranta ca lucrurile se afla la locul lor in lume. Puteam oricand sa ii citim sau sa le privim lucrarile, ne puteam astepta sa le apara o carte, sa aiba loc un vernisaj sau sa-i vedem in adunari de breasla ori numai intamplator.

Desi scriitorii Paul Miron si Monica Lovinescu ori sculptorul Nicapetre nu erau in tara, cultura romaneasca resimtea existenta lor, ce tinea de normalitate. In schimb profesorul Dan Grigorescu si minunatii poeti Adi Cusin si Cezar Ivanescu se aflau aici, ii zaream prin librarii, ii intalneam la manifestari unde inteligenta si spiritul lor se remarcau firesc. Stiam despre ei ca sunt undeva, gandesc si scriu, ca Fanus Bailesteanu lucreaza la un nou proiect de istorie literara, ca Marcel Chirnoaga deseneaza, ca Deliu Petroiu, ultimul cerchist de la Sibiu, continua sa dialogheze cu prezentul si viitorul. Toti acestia au pierit deodata si, oricat de nemuritoare este creatia, plecarea lor lasa un gol adanc, pentru ca opera li s-a incheiat definitiv. Nu vor mai aparea poeme noi de Cezar Ivanescu, nici gravuri de Chirnoaga, nici proze semnate de Pop Simion...
Nedreptatea sau poate rostul destinului nostru de fiinte pieritoare s-a concentrat dintr-o data intr-un val de treceri ale artistilor in eternitatea in care isi cucerisera locul prin creatia lor. Ce se poate spune in asemenea imprejurare? E parca un mesaj de a lua aminte la un lucru stiut, dar prea des uitat: anume ca toti artistii sunt muritori, ca arta e lunga, iar viata nu-si compara durata cu ea. Se poate reflecta acum ca nu numai "societatea" in abstract, ci fiecare dintre noi s-ar cuveni sa aiba mai multa grija de fiinta artistului. Sa-l ocroteasca mai bine, sa-i arate stima, admiratia si caldura care sunt, pana la urma, singura recompensa pentru actul creatiei. Atata cat pot s-o resimta fiind vii. Dupa aceea, nici necroloagele indurerate, nici monografiile pioase si nici decoratiile postmortem nu vor putea inlocui privirea neincrezatoare sau doar indiferenta pe care am aruncat-o peste textul scris, peste opera plastica si mai ales peste omul viu care le-a dat nastere.
Creatorul de arta are dreptul la mai mult decat la funeralii elegante si placute memoriale, lasa ca uneori nu le are nici pe acelea. Perioade indoliate precum cea pe care speram ca am incheiat-o, cu anunturi funebre zi de zi, ne pot obliga sa reflectam la felul in care ne percepem artistii inca in viata. Cat le acordam din interesul si aprecierea pe care le merita? Clipa de scepticism si randurile de critica sau chiar de pamflet ar trebui sa ni se arate acum in toata nimicnicia lor, pentru ca le vom regreta atunci cand nu vor mai putea fi indreptate. Iubiti-i pe artisti cat sunt vii si, macar din cand in cand, marturisiti-o public in asa fel incat ei sa va mai poata auzi marturisirea!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO