Ziarul de Duminică

Micul Brillat-Savarin

20.10.2006, 14:10 19

Dupa Mozart, care era mare inca de mic, dupa Rimbaud care, la 21 de ani, ii punea in brate lui Verlaine ultimul sau manuscris literar, Iluminarile, terminandu-si cariera de poet si incepandu-si-o pe cea de aventurier, dupa micuta Picasso (de ce nu i s-o fi zis micuta Sofia Delaunay, ori micuta Leonor Fini, zau ca nu pricep), iata ca lumea cunoaste o explozie a geniului juvenil si in domeniul infinit sofisticat (si pret de secole rezervat cu zgarcenie doar celor in varsta) al cuhniilor.
E vorba de Sam Stern, noul rasfatat al britanicilor, un pusti de doar cincisprezece ani, care a debutat in octombrie anul trecut cu Cooking up a storm: The Teen Survival Cookbook (aflata la editia a doua, cu aproximativ 70.000 de exemplare vandute si, deja, o recenta traducere in franceza) si care, acum, se zbenguie din nou in standurile librariilor cu inca un best-seller - Real Food, Real Fast.
Baiatul arata a rocker (are geaca de piele neagra si parul dat cu gel), pare mereu sculat din somn si, cu castile iPod-ului pe urechi, transeaza, soteaza, fragezeste, marineaza, fierbe, taie juliennes, aromeaza, coace, scurge si pipereaza pentru telespectatorii de la BBC. In plus, are o rubrica permanenta la First News, da interviuri in The Telegraph, The Times sau The Observer si, atentie, a fost luat sub aripa cu miros de paine de calda a unuia dintre cei mai simpatici si talentati "chefs" din lume: Jamie Oliver (caruia ne face placere sa-i semnalam aparitia primei carti in romaneste, la editura Curtea veche).
Micul Sam, aidoma protectorului sau, gateste, elaboreaza retete suculente, dar si edifica, temeinic, un cult al mancarii sanatoase si al increderii in fortele bucataresti ale celor care, la varste mici, indeobste incropesc din apa, zahar si faina, mancare pentru papusi. Cu cartea lui Sam in mana, multi adolescenti si preadolescenti britanici s-au apucat sa incerce retete si sa-si petreaca in bucatarie un timp pe care, altfel, l-ar fi alocat fotbalului sau calculatorului.
Mai presus de orice, Sam e dezinhibat, plin de poante si nu are "fitele" rigoriste ale marilor bucatari (cei care nu ar inlocui niciodata faina de orez cu cea de grau, dorada cu tonul sau uleiul de soia cu cel de porumb). Fie ca este, fie ca nu un produs mediatic (mamica lui, Susan, jura ca brilianta ei odrasla facea singura paine la 3 ani, cand altii nici nu scapasera de Pampers), Sam, inainte chiar sa inventeze retete, reinventeaza bucuria gatitului si redefineste atitudinea in fata mancarii. Ultima lui carte, intemeiata pe credinta ca Fast-Food-ul nu inseamna neaparat junk-food, se joaca foarte serios de-a gatitul in fuga, si produce cateva zeci de sugestii de feluri de mancare care pot fi pregatite de catre adolescenti in 5, 10, 20 sau 30 de minute. Cum nu-i frumos sa vorbesti cu gura plina, voi opri povestea aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO