Ziarul de Duminică

Omul cu atomul se destăinuie/ de Ziarul de duminică

Omul cu atomul se destăinuie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2013, 23:52 71

Olga Gheorghe

Reţea

Contribuţii la managementul securităţii naţionale

Editura Meronia

Potrivit autoarei, cartea se adresează decidenţilor, cunoscuţi – în funcţie de meridian – şi ca beneficiari, clienţi sau stăpâni politici ai sistemelor naţionale de securitate, care trebuie să conştientizeze cascada de subsisteme la nivel global cu care trebuie să interacţioneze pentru a-şi realiza misiunea. Căci trăim într-o lume în care riscurile globale au nevoie, pentru a fi evitate sau minimizate, de însumarea tuturor capacităţilor naţionale de a rezista. Şi, dacă până acum s-a vorbit adesea despre relevanţa pentru securitate a sistemelor economic, ecologic, de infrastructură şi social, capacitatea de guvernare – prin viziunea strategică, anticiparea şi evaluarea coordonată a riscurilor – a fost inclusă rareori ca o componentă obligatorie. Totodată, lucrarea se adresează comunităţilor de informaţii, încurajându-le ca, în special – dar nu numai – în latura lor analitică, să acorde atenţia cuvenită procesului de gestionare a informaţiilor disponibile, ca şi filosofiei sistemului, capacităţii sale de a nu se „încurca” în propriile atribuţii, de a lucra perseverent şi fără ezitări pentru anticiparea mutaţiilor relevante pentru securitate.

„Din multe motive acest volum este cel mai mic numitor comun al cunoştinţelor necesare atât decidentului, cât şi sistemului naţional de securitate pentru a face ca securitatea comunităţii, a cetăţenilor să fie percepută corect. Cu amendamentul că nu vom putea anticipa toate surprizele, dar vom putea pregăti inteligent reacţiile esenţiale pentru a minimiza impactul negativ al eventualelor surprize.”

„De-a lungul procesului de reflecţie îngheţat în câteva fotograme (capitole) am avut şansa de a dialoga cu un mare număr de profesionişti în probleme de securitate, relaţii internaţionale şi management cu bogată experienţă, al căror exemplu,  dublat de generozitatea de a mă încuraja să perseverez, a fost nepreţuit. Am simţit necontenit sprijinul moral şi exigenţa mamei şi fiicei mele, pentru care renunţarea la o bătălie, fie ea şi intelectuală, nu e niciodată o soluţie. Un imbold a fost şi faptul  că la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială – s-au dezvoltat preocupări avansate de management, alături de studii de securitate. Toate acestea s-au constituit  într-o ancoră puternică pentru o cercetare care, la momentul iniţierii, nu avea precursori naţionali la care să se raporteze.”

Mohamed ElBaradei

Epoca dezamăgirii
Diplomaţie nucleară în vremuri de cumpănă

Editura RAO


Pentru prima dată, laureatul Premiului Nobel şi „omul din mijlocul“ celor mai explozive confruntări de pe planetă vorbeşte deschis despre relaţiile cu America, negocierile cu Iranul, reformă şi democraţie în Orientul Mijlociu şi perspectivele unui viitor lipsit de arme nucleare.

În ultimele două decenii, Mohamed ElBaradei a jucat un rol-cheie în cele mai sensibile zone actuale de conflict. Bucurându-se de o aură inegalabilă de credibilitate atât în lumea arabă, cât şi în cea occidentală, ElBaradei se distinge în peisajul activismului mondial printr-o poziţie independentă şi o reputaţie fără pată. În calitate de director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, aflată sub egida ONU, a criticat ofensiva administraţiei Bush în Irak, aspiraţiile nucleare ale Coreei de Nord şi tensiunile dintre Occident şi Iran. Pentru eforturile depuse în vederea stopării proliferării nucleare, ElBaradei şi agenţia sa au fost recompensaţi în 2005 cu Premiul Nobel pentru Pace.
Acum, prin intermediul unei relatări dinamice şi bine cumpănite, ElBaradei ne introduce în culisele disputelor internaţionale. Rând pe rând inspector, consilier şi mediator, ElBaradei trece din Bagdad, unde oficialii irakieni prezic sumbru începutul războiului, la schimburile de vederi din spatele scenei cu Condoleezza Rice, străzile din Phenian şi reţelele de trafic nuclear din Pakistan. Disecă posibilitatea unei reconcilieri cu Iranul în timp ce respinge orice ideologie intransigentă, denunţând abordările de tip „noi contra lor“ şi insistând asupra importanţei diplomaţiei. Mai presus de toate, autorul demonstrează că securitatea naţiunilor este strâns legată de securitatea individuală, depinzând nu numai de chestiunea dezarmării, ci şi de respectarea universală a unor concepte precum demnitate umană, valori democratice şi libertatea de a nu fi supus privaţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO