Ziarul de Duminică

PLANETA ARTE/ O sculptura de Giacometti a fost vanduta cu echivalentul a jumatate din bugetul Ministerului Culturii din Romania pe 2010

PLANETA ARTE/ O sculptura de Giacometti a fost vanduta cu echivalentul a jumatate din bugetul Ministerului Culturii din Romania pe 2010
15.02.2010, 15:02 30
...Adica 74,2 milioane deeuro!!!
Lovitura a fost data de casa delicitatii Sotheby's, la Londra. Atmosfera, dupa cum relateaza TheGuardian, inainte de prima strigare a auctioneer-ului, HenryWyndham, era agitata si se faceau deja licitari anticipative.Piesa, "Om in mers I" (foto 1), a fost adjudecata dupa 18 minute"de lupta furioasa intre cel putin zece cumparatori potentiali".Cel care a castigat batalia, si a carui identitate nu a fostdivulgata, a licitat prin telefon.
"Este opera vanduta cu cel maimare pret la o licitatie publica", a declarat purtatorul de cuvantal casei Sotheby's. Pretul (65 de miloane de lire sterline), detrei ori mai mare decat estimarea superioara (18 milioane de liresterline), a detronat tablourile lui Picasso, "Baiat cu pipa",vandut cu 104,2 milioane de dolari (58 de milioane de liresterline), in 2004, la New York, de catre Sotheby's, si "Dora Maarcu pisica", vandut in 2006 cu 95 de milioane de dolari, sau decat"Portretul lui Adele Bloch-Bauer II", al lui Klimt, adjudecatpentru 87,9 milioane de dolari la Christie's, in 2006, la NewYork.
In Wall Street Journal, unnegustor de arta din Monte Carlo a declarat ca aceasta vanzaredemonstreaza ca "dupa un an greu, marii cumparatori sunt din nougata sa-si investeasca banii in arta". In vreme ce preturile delicitatie pentru arta contemporana au scazut cu aproximativ 50%,cele ale operelor clasice sau moderne continua sasporeasca.
Sculptura, considerata unadintre cele mai importante ale lui Giacometti, depasesteprecedentul record al artistului, inregistrat in mai 2008 la NewYork, la Christie's, pentru "Femeie in picioare II" (27,5milioane de dolari).
Cele mai importantefilme ale anului 2009
Cu trei ani in urma, lantul decinematografe UGC impreuna cu publicatia Le Figaro lansau o ideecare avea sa faca o surprinzatoare cariera: difuzarea, la inceputde an, din Nordul si pana in sudul Frantei si de la Est la Vest, acelor mai bune filme ale anului precedent. Intrarea - la pret dedumping: 3 euro. Anul acesta, initiativa si-a atins deja viteza decroaziera si, de la Paris la Strasbourg si de la Bordeaux la Lyon,mii de cinefili au dat buzna in cele 19 sali ale UGC. E drept, aufost stimulati si de productia cinematografica record a anuluitrecut si de calitatea generala a filmelor selectate.
Intr-o lume in carecinematografele expun doar peliculele momentului si in care ideilede cinemateca si de nostalgie par sa se fi deteriorat defintiv, unasemenea proiect relanseaza entuziasmul pierdut fata de valorilecare nu mai sunt neaparat de ultima ora.
Fara sa fie foarte "oldies",dintre cele 25 de "goldies" intrate in circuitul marilor sali decinematograf franceze amintim (intr-o ordine intamplatoare): DasWeisse Band (palme d'Or la Cannes), Slumdog Millionaire, GranTorino-ul lui Eastwood, A l'origine (Xavier Giannoli), Welcome(Philippe Lioret), Un prophete (Jacques Audiard), Away We Go (SamMendes), Fish Tank (Andrea Arnold), OSS 117 (Michel Hazanavicius),Good Morning England (Richard Curtis), Very Bad Trip (ToddPhillips), The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher) saugloriosul Inglorius Basterds al lui Tarantino. La urma, dar nu inultimul rand, Concertul lui Radu Mihaileanu (foto 2). Cum se poatevedea, afisul este nu doar frumos, ci si deosebit de colorat,mergand de la comedii la blockbusters si la filme subtile. Iarautorii peliculelor, desi francezii sunt nombrilisti, au fostselectati de pe toate meridianele. Pe scurt, o idee careia i-arsedea bine si la noi, unde, afara de thrilleruri si de "avataruri"hollywoodiene brand new pe Imax, nimeni nu se mai inghesuie sa vadanimic.
Chopin sau Lang Lang lapian

Lang Lang este unul dintre cei maifaimosi pianisti ai momentului. Chinezul a devenit si un veritabilfenomen de societate pentru ca, oriunde e nevoie de organizareaunui eveniment cu rasunet mondial si cu participarea unui interpretde musica clasica, hip-hop si el! Are 27 de ani si e primulconcertist care vinde esarfe si tenisi printr-un boutique online (acarui adresa se afla pe site-ulwww.langlang.com). A participat la ceremonia de deschidere aJocurilor olimpice de la Beijing din 2008, precum si, mot, ladecernarea Nobelului pentru pace catre Obama. Lansareainternationala a anului Chopin ar fi trecut, probabil, nebagata inseama in luna ianuarie, daca n-ar fi fost si Lang Lang la Varsovia.Si, cum tot se afla pe taramul de bastina al compozitorului, ainceput turnarea peliculei Projekt Chopin, un lung metraj deanimatie in 3D, care va amesteca marionete si personaje reale.Filmul are un buget de 5,2 milioane de euro si va fi produs decompania londoneza BreakThru Films (care a primit un Oscar in 2008,pentru cel mai bun film de animatie - Peter and the Woolf). E vorbadespre povestea a doi copii care descopera un pian magic capabil sase transforme in masina dotata cu telescop, o ocazie ideala pentrua intreprinde o calatorie fantastica pe urmele vietii si muziciilui Chopin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO