Ziarul de Duminică

Rămăşiţele verii. Ofertă limitată

Mihai Vintilă, "Degustare de vin". Preţ de pornire: 1.200 lei. Nevândut

Reproduceri

Autor: Remus Andrei Ion

02.09.2010, 23:29 153

Cele mai bune oferte de pe piaţa de artă sunt acum pieselenevândute la ultimele licitaţii de artă din vară. Alis, Goldart şiArtmark mai au încă pe site imaginile lucrărilor care nu au fostcumpărate la final de iulie. Pentru ele se pot face oferte, sepoate relua legătura cu deponentul etc. Preţurile, conformregulamentelor, nu pot coborî prea mult sub sumele de pornire dinlicitaţie, dar nu se ştie niciodată.

Lista artiştilor de pe lista refuzaţilor de vară esteimportantă: Mutzner, Steriadi, Lucia Dem Bălăcescu, MagdalenaRăduelscu, Elena Vavilyna, Petre Velicu, Hatmanu, Medrea, SorinIonescu, Ştefan Popescu, Dona Delavrancea, arhitecţii G.M.Cantacuzino şi Gh. Simotta. Iar pe lângă această listă, şi maiatractivă pare a fi cea a subiectelor: Balcicul şi zona orientală,nuduri, peisaje, compoziţii citadine, vedute veneţiene, marine etc.Cumpărarea de după licitaţii are avantajul negocierii directe, fărăconcurenţă imediată. Cumpărătorul face o ofertă, mai mult sau maipuţin apropiată de preţul iniţial, iar casa de licitaţii şideponentul se gândesc dacă merită sau nu să ia banii... Principial,negustorii de artă nu au motive preţioase pentru a vinde o lucrarea unui artist sub cotă, dar criza lasă în urmă uneori ambiţiile. Înacelaşi timp, în vacanţa de vară, există mai mult timp de gândirepentru o achiziţie.
"O scenă algeriană" a lui Mutzner nu s-a cumpărat la licitaţiaArtmark de la Mamaia (artmark.ro). La fel "Uliţă din Balcic" deElena Vavilyna şi "Muzicieni orientali" de Coca Romano, câtevalucrări de Magdalena Rădulescu (care se pot vedea încă pe site-ulArtmark), plus o acuarelă minuţios lucrată care reprezintă o"Geamie", la Goldart. Franţa apare în "Vedere spre Sacre Coeur",ulei de Dan Hatmanu, "Case în Franţa" de Ştefan Popescu, "Peisaj înFranţa" (ulei nesemnat) la Goldart şi "Pescari în Bretania",lucrare neadjudecată la Alis. Elena Uţă Chelaru a propus la Goldartun "Peisaj italian".
În zona marină au rămas fără oferte "Bărci la Veneţia" de IonDoboşariu şi "Lunca" de Ştefan Popescu la Alis, "Pe plajă" de D.Szilagy şi "Vas la Sulina" de Rodia Bondi în oferta Goldart. LuciaDem Bălăcescu are la Artmark un pastel impresionant, un nud,"Şeherezada", şi "Basm", o ilustraţie, la Goldart. Foarte frumoasecompoziţiile arhitecturale: "Peisaj din Ardeal" atribuit Şcolii dela Baia Mare, Sorin Ionescu - "Oraş provincial" (Goldart), PetreMalovatu, "Arcade" şi "Imagine din Sighişoara" de Gh. Simotta(Alis). Verona: Paul - "Vas cu flori", acuarelă, şi Arthur -"Grădina", ulei pe lemn.
Un Petraşcu, "Peisaj romantic", a rămas la Alis şi aminteşte de"Apusul de soare" neadjudecat în iunie la Artmark, dar şi de ofrumoasă compoziţie a lui Cantacuzino - "Amurg la Hoineşti". Toatelucrările sunt "frumoase", iar preţurile, ţinând cont de palmaresulautorilor, accesibile.
Cum Goldart pregăteşte o licitaţie de naturi statice şi nu numai,amintim la final oferta de gen refuzată în iulie la aceeaşi casă delicitaţii: o lucrare nesemnată "Natură statică cu legume" şi"Natură statică" de Petre Velicu. În lumea toamnei şi a zeilordarnici, poate merită "testată" şi lucrarea naivului Mihai Vintilă- "Degustare de vin". Spor!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO