Ziarul de Duminică

Sfarsitul unei legende

05.11.2003, 00:00 38



Ce va sugereaza sintagma "sexul slab"? Credeti ca ea descrie o realitate biologica sau este doar ecoul unei superstitii milenare? Si daca ne incapatanam sa credem intr-un sex mai slab decat celalalt de ce exista mult mai multe vaduve decat vaduvi?



Barbatii fac primul pas in viata cu un avantaj statistic substantial, 115 baieti sunt conceputi pentru 100 de fete. De aici insa lucrurile incep sa mearga prost. Fatul de sex masculin este supus unui risc mult mai mare de avort spontan sau moarte intrauterina decat cel de sex feminin, iar baietii nascuti prematur au sanse mult mai mici de supravietuire. Pana si pruncii normali de sex masculin sunt dezavantajati, pentru 5 baieti care se prapadesc de mici, doar 4 fete au aceeasi soarta.



In materie de boli, baietii stau iar destul de prost, ei au sanse de 150% mai mari decat fetele sa fie victimele mortii subite infantile (asa-zisul sindrom al leaganului), riscul autismului, o grava tulburare de dezvoltare este de 3-4 ori mai mare la baieti, dyslexia (incapacitatea intelegerii unui text scris) este de 3 ori mai frecventa decat la fete, iar pericolul retardarii mintale este cu 150% mai mare.



Dupa prima copilarie lucrurile nu stau cu mult mai bine. In adolescenta, baietii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au doar jumatate din sansele de supravietuire ale fetelor. Ceva mai specific, riscul de fi victima unui asasinat este de 5 ori mai mare pentru baieti, riscul mortii prin inec este 11 ori mai mare, cel al accidentului fatal de automobil este dublu.



Daca sperati ca maturitatea echilibreaza macar o parte din dezavantajele legate de sex, va inselati. Auzul barbatilor slabeste de doua ori mai repede decat cel al femeilor, iar sansele lor de a nu distinge culorile sunt de 16 ori mai mari. Hormonul masculin, testosteronul, este legat de cresterea nivelului de LDL - asa-zisul colesterol rau si de scaderea de HDL, colesterolul bun. Barbatii au mai putine globule albe de tip T care lupta cu agentii patogeni si se pare ca sistemul lor imunitar este mai slab decat cel al femeilor, ceea ce ar explica mortalitatea mai ridicata in cazuri de gripa sau pneumonie printre barbati.



La varsta de 36 de ani numarul femeilor dintr-o populatie data este



mai mare decat cel al barbatilor, iar in grupul de varsta 55-64 barbatii au sanse duble sa moara in accidente, fara a mai pomeni sansa, tot dubla, a barbatilor de a muri datorita afectiunilor cardio-vasculare. Si cum nici apropierea batranetii nu indulceste cruzimea statisticii, e bine de stiut ca in populatia de peste 65 de ani, barbatii reprezinta 84% din numarul sinucigasilor. Mai exact, femeile comit tentative de suicid de doua sau trei ori mai des decat barbatii, dar tentativele reusite sunt de 4 ori mai frecvente la sexul masculin. Dupa varsta de 100 de ani, raportul femei/barbati este de 8 la 1, media de viata a femeilor este de regula cu sase ani mai mare,barbatii sunt victimele favorite ale cancerului, diabetului, accidentului vascular cerebral, bolilor cardiovasculare sI accidentelor rutiere.



Un minim avantaj, barbatii care ajung sa fie centenari sunt ceva mai in forma decat doamnele.



Sexul slab? Poate doar in literatura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO