Ziarul de Duminică

Un alt fel de Paste: Pastele Blajinilor

03.05.2000, 00:00 50



Sarbatoarea populara cu data mobila, numita si Pastele Mortilor sau Lumea Mortilor, este dedicata spiritelor mosilor si stramosilor. Blajinii, oameni pasnici, incapabili de a face rau, s-ar afla intr-o lume indepartata, la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Ei sunt anuntati ca a venit Pastele de catre oamenii de aici, care pun pe apele curgatoare cojile de oua sparte in timpul inrositului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pasca). Cand sosesc cojile de ou in tara lor indepartata, in general dupa o saptamana de opt zile, se serbeaza separat, aici si acolo, Pastele Blajinilor. In aceasta zi, credinciosii depun ofrande pe morminte, bocesc mortii, impart pomeni, fac libatiuni, se intand mese festive (rituale) in cimitir, langa biserica sau in camp, la iarba verde. Acolo, dupa un an de post si de izolare, barbatii (blajinii) se intalnesc cu femeile (blajinele) pentru procreare. Se ospateaza cu resturile trimise pe apa, cazute pe pamant si in iarba, sau date de pomana de rudele lor de aici. Astfel, oamenii isi imaginau ca pot petrece Pastele impreuna, cu mosii si stramosii aici, prin venirea spiritelor mortilor, cand se deschid mormintele si cerurile la Joimari, sau separat, fiecare din care face parte, oamenii aici si blajinii acolo, dar cu alimente si bautura expediate prin diferite tehnici de rudele de aici (Moldova, Bucovina, Dobrogea, Maramures, Bistrita-Nasaud, Banat).

Blajinii sunt reprezentari mitice ale oamenilor primordiali, ale mosilor si stramosilor, celebrati de obicei in ziua de luni dupa Duminica Tomii. Desi duc o viata austera, cu posturi severe, ei nu stiu sa tina evidenta sarbatorilor si sa calculeze data Pastelui. Ca infatisare, ar fi oameni de statura mica,umbla goi si au corpul acoperit de par. Baietii sunt crescuti de mamele blajine pana cand acestia pot sa mearga si sa se hraneasca singuri, dupa care traiesc in izolare si asceza, impreuna cu barbatii. Pastele Mortilor (Pastele Blajinilor) este sarbatorita in prima duminica dupa Paste si este dedicata Apostolului Toma in calendarul ortodox si sufletelor mortilor in Calendarul popular. Toma din Galileea, unul din cei 12 apostoli alesi de Iisus care s-a indoit de Invierea Domnului dar s-a incredintat dupa ce i-a pipait ranile provocate de piroane, este praznuit toamna, in ziua de 6 octombrie, nu primavara, dupa Paste. Credinciosii, dupa ce participa la slujba, depun ofrande bogate pe mormintele rudelor din cimitir (vase, oua rosii, colaci, lumini aprinse) si se ospateaza in curtea bisericii. Ospatul funerar se prelungeste pana la apusul soarelui in sunetul clopotelor (Beius si alte zone din Transilvania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO