Bănci și Asigurări

A venit şi rândul Bancpost să cedeze în faţa dării în plată. Avansul a fost redus la 25% la lei şi 35% la euro

A venit şi rândul Bancpost să cedeze în faţa dării...

Autor: Anelis Baciu

16.09.2016, 00:05 494

Bancpost, subsidiara locală a grupului elen Eurobank, a redus avansul minim cerut la creditele ipotecare standard de la 35% la 25% la împrumuturile în lei şi de la 43% la 35% la cele în valută, intrând astfel în rândul băncilor care au cedat în faţa dării în plată. Noile condiţii de creditare sunt aplicabile pentru creditele cu o valoare mai mică de 150.000 euro şi asigurare de viaţă ataşată, acordate pentru achiziţia unei locuinţe de reşedinţă. O altă condiţie impusă de Bancpost este ca locuinţa să fie din oraşe cu peste 15.000 de locuitori, în care piaţa imobiliară este una dinamică.

Bancpost este a cincea bancă care a redus până acum avansul la creditele ipotecare, alăturându-se CEC, BCR, BRD şi Piraeus Bank.

Revolta băncilor împotriva le­gii dării în plată prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% nu a durat prea mult, în con­di­ţiile în care standardele ridicate de creditare nu au făcut altceva decât să trimită vânzările noi în că­dere liberă şi implicit şi veni­tu­rile bancherilor de pe acest seg­ment. Acum toate băncile se gân­desc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea redu­cerii avansului. Specialiştii din piaţă se aşteaptă ca până la finalul acestui an toate băncile să ia măsuri în ceea ce priveşte standardele de creditare ipotecară pentru a reveni în piaţă. După intrarea în vigoare a legii dării în plată toate băncile au majorat avansurile, justificând majorarea pe seama anticipării unor riscuri mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO