Bănci și Asigurări

Primele informaţii cu date concrete despre preluarea Bank of Cyprus de către Marfin

Primele informaţii cu date concrete despre preluarea...

Autor: Ovidiu Tempea

26.04.2013, 18:17 997

Marfin Bank România a preluat de la sucursala locală a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro, au anunţat vineri cele două bănci.

Comunicatul precizează că Marfin Bank este entitate juridică română, ce activează în deplina acord cu legile din România, precum şi cu reglementările Băncii Naţionale a Romaniei.

"Transferul a fost monitorizat şi agreat de către Banca Naţională a României", se mai spune în comunicat.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la ZF Live despre rezolvarea situaţiei Bank of Cyprus: „Trei săptămâni, două zile şi douăsprezece ore”. Au fost zile, ore, minute de foc

De asemenea, Bank of Cyprus a anunţat că sucursala din România şi-a reluat activitatea începând de vineri şi va deservi clienţii ale căror contracte nu au fost transferate la Marfin Bank. Momentan se vor derula operaţiuni prin sucursala Dorobanţi, din Calea Dorobanţilor 187B, sector 1, Bucureşti.

"Contractele care nu au fost transferate vor continua să fie administrate în mod normal, în conformitate cu prevederile contractuale existente. În situaţiile în care nu au fost efectuate plăţi din cauza suspendării activităţii sucursalei România în perioada 1 - 25 aprilie 2013, nu se vor lua în considerare eventualele restanţe ce ar fi rezultat din relaţiile contractuale client - Sucursala România", se arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Agenţiile şi punctele de lucru ale sucursalei Bank of Cyprus vor rămâne închise, iar toţi clienţii persoane fizice şi o parte din clienţii persoane juridice ce aparţineau de aceste unităţi vor fi deserviţi de Marfin Bank (Romania).

"Întreaga operaţiune a fost dusă la bun sfârşit în colaborare cu Banca Naţională a României, în termenii şi condiţiile agreate de Banca Naţională a României", se mai arată în comunicatul Bank of Cyprus.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Marfin România va fi capitalizată de către Cipru cu 20 de milioane de euro.

În cazul în care negocierile ar fi eşuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea tăieri de până la 60% din sumele care depăşesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populaţie şi IMM-uri.

Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, susţine că Marfin Bank România va putea onora orice solicitări de rambursare, după preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul înalt al solvabilităţii băncii va permite BNR să-i asigure lichiditatea necesară.

Oficialul BNR a explicat, într-un interviu acordat MEDIAFAX că deşi tranzacţia a fost finalizată, deponenţii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia începând de luni, întrucât angajaţii Marfin Bank trebuie să preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnături ale clienţilor.

Cinteză a arătat că pentru deponenţii care doresc să-şi menţină depunerile până la scadenţă se vor păstra termenii de dobândă negociaţi la constituire, iar depozitele vor fi remunerate şi pentru perioada în care Bank of Cyprus a fost închisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO