Bănci și Asigurări

Tranzacţia anului în sectorul bancar: 435 mil. euro pentru 24% din BCR

Tranzacţia anului în sectorul bancar:  435 mil. euro pentru 24% din BCR

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Autor: Andrei Chirileasa

16.09.2011, 00:09 3107

Austriecii de la Erste au reuşit după mai mult de un an de negocieri să convingă patru dintre cele cinci SIF-uri să le vândă acţiunile deţi­nute la BCR.

Negocierile s-au încheiat miercuri-seară, când Erste, consiliată de bancherii de la Rotschild şi de avocaţii de la Ţuca, au bătut palma cu cele patru SIF-uri pentru un deal de circa 435 mil. euro în cash şi acţiuni. SIF Moldova, care nu a semnat acordul, are şi ea uşa deschisă pentru a vinde în aceleaşi condiţii.

Tranzacţia, cea mai mare din acest an, a fost anunţată de ZF cu o zi înainte (vezi www.zf.ro: Erste pune pe masa SIF-urilor 600 mil. euro cash şi acţiuni).

Pentru Erste este o mare realizare, deoarece a reuşit să evite listarea BCR, pre­văzută în contractul de privatizare, şi să preia controlul deplin al BCR, unde va deţine peste 93,5% după finalizarea tranzacţiei. Bur­sa de la Bucureşti pierde în schimb opor­­tunitatea unică de a mai avea o companie majoră listată, cea mai mare după Petrom, iar mulţi investitori spun că preţul primit de SIF-uri nu este pe măsura aşteptărilor.

În decembrie 2005, Erste câştiga licitaţia pentru privatizarea BCR plătind 3,75 mld. euro pentru 61,9% din ac­ţi­uni. Preţul primit de SIF-uri care evaluează BCR la 1,8 mld. euro este de trei ori mai mic.

În comparaţie, BRD, a doua bancă de pe piaţa locală, este evaluată în prezent pe bursă la 1,78 mld. euro, faţă de 2,65 mld. euro la finele lui 2005, deci a pierdut 33% din valoare. Asta în condiţiile în care BCR are o cotă de piaţă de peste 20%, faţă de 14% în cazul BRD. Pe de altă parte, BCR şi-a pierdut în ultimii ani statutul de cea mai profitabilă bancă românească.

Totuşi, pentru mulţi investitori este de neacceptat ca BCR să valoreze mai puţin decât BRD. Este şi cazul SIF Moldova (SIF2), care a încercat să negocieze cu Erste o valoare mai mare, pornind de la evaluarea BRD în tranzacţia de la începutul anului, când BERD vindea 5% din BRD pentru 107 mil. euro, evaluând banca la 2,14 mld. euro.

Faptul că şefii SIF-urilor nu au reuşit să pună orgoliile personale deo­parte şi să negocieze împreună este principalul motiv pentru care preţul obţinut nu a stârnit un entuziasm deosebit pe Bursă, unde acţiunile SIF-urilor s-au oprit ieri la o creş­tere de 5%. La anunţul preţu­lui de privatizare a BCR, în decembrie 2005, SIF-urile creşteau cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO