Burse - Fonduri mutuale

BVB a ajuns să fie evaluată aproape ca LinkedIn

Valentin Ionescu (dreapta), directorul general al BVB, şi Răzvan Paşol (stânga), preşedintele Intercapital Invest, firma care a intermediat listarea BVB, au deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri, care a marcat un an de la listarea bursei de la Bucureşti

BVB a ajuns să fie evaluată aproape ca LinkedIn

Autor: Roxana Pricop

08.06.2011, 23:57 1520

În prezent, BVB este evaluată la 73 de milioane de euro, de 24de ori cifra de afaceri din 2010, de 3,1 milioane de euro, oevaluare mai apropiată de cea a afacerilor online listate în ultimaperioadă decât de cea a altor operatori bursieri.

Reţeaua LinkedIn s-a listat recent la New York, ajungând să fieevaluată la 7,35 mld. dolari, adică de 25 de ori cifra deafaceri.

Bursa de Valori Bucureşti s-a listat pe propria platformă pe 8iunie 2010 şi a devenit în scurt timp una dintre acţiunile-vedetă,atrăgând în special atenţia fondurilor străine de investiţii. Circa13% din capitalul BVB este în prezent controlat de investitoristrăini.

Bilanţul primului an de tranzacţionare arată cât de marisunt aşteptările investitorilor faţă de acest emitent şi indirectfaţă de întreaga piaţă românească de capital.

În ultimul an acţiunile BVB au crescut cu 63%, de la 24,5 lei la40 lei în şedinţa de ieri, mult peste aprecierea de 20% a indiceluiBET şi a indicelui BET-FI de 26%. Valoarea de piaţă a BVB a ajunsastfel la 314,6 milioane de lei (73 mil. euro).

"Acţiunea a crescut pentru că BVB a dus la bun sfârşit o seriede proiecte, precum dezvoltarea pieţei de produse structurate, darşi graţie listării Fondului Proprietatea", a declarat ValentinIonescu, directorul general al BVB, la deschiderea aniversară aşedinţei de tranzacţionare de ieri.

Un indicator important al valorii de piaţă a BVB este PER-ul(Price per Earnings Ratio), care măsoară cât de mult trebuie săaştepte investitorii să îşi recupereze investiţia, dar şi cât demari sunt aşteptările acestora faţă de companie.

Calculat ca raport dintre preţul acţiunii şi valoarea profituluipe acţiune, indicatorul PER al BVB este de 53,7. Altfel spus,preţul acţiunii BVB este de cca 54 ori mai mare decât profitul pecare l-a adus în 2010.

PER-ul Bursei de la Valori de la Varşovia, unde setranzacţionează peste 400 de companii cu o valoare de peste 200miliarde de euro, este de circa 23. Pe piaţa principală a BVB setranzacţionează peste 70 de companii româneşti în valoare totală decirca 14 miliarde de euro.

"Un PER de 54 arată cât de mari sunt aşteptările investitorilorfaţă de acest emitent, dar şi că avansul preţului acţiunii a fostmult mai mare decât creşterea profiturilor companiei. Când comparămPER-ul Bursei de la Bucureşti cu cel al Bursei din Varşovia,coborâm cu picioarele pe pământ şi ne dăm seama că dacă nu seconcretizează listările promise de statul român şi proiecteleanunţate de BVB, aşteptările investitorilor vor deveni nerealiste",a spus Adriana Marin, şefa departamentului de analiză al firmei debrokeraj UniCredit CA IB Securities.

Principala sursă de venit pentru un operator bursier suntcomisioanele din tranzacţii, astfel că creşterea volumelor detranzacţionare este prioritară pentru BVB.

Cu toate acestea, deşi prin listarea pe propria platformă BVB avrut să dea un exemplu companiilor private şi de stat, după un anIPO-urile lipsesc de la Bursă, doar listarea Fondului Proprietateareuşind să mai dezmorţească piaţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO