Burse - Fonduri mutuale

Listarea BCR, misiune imposibilă pentru SIF-uri

Listarea BCR, misiune imposibilă pentru SIF-uri

Foto Andrei Spirache

Autor: Andrei Chirileasa

01.09.2011, 00:06 695

Acordul încheiat în septembrie 2009 între grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi SIF-uri face aproape imposibilă listarea la bursă a celei mai mari bănci româneşti.

SIF Moldova a publicat pe pagina de internet proprie acordul privind prelungirea cu doi ani a termenului până la care Erste era obligată să listeze cea mai mare bancă românească.

"Părţile convin că orice obligaţie a Erste de a iniţia listarea BCR şi de a efectua orice acţiuni în legătură cu aceasta (...) va fi amânată până la aniversarea unui termen de cinci ani de la data finalizării contractului (de privatizare a BCR - n. red.) fără modificarea condiţiilor iniţiale cu privire la listarea BCR. După expirarea perioadei de suspendare, iniţierea listării BCR va fi condiţionată de încheierea de către Erste şi cel puţin trei SIF-uri a unui acord scris privind iniţierea listării BCR sau de primirea de către Erste a unei notificări scrise din partea tuturor SIF-urilor, în care se solicită iniţierea listării BCR, oricare dintre acestea apare prima", se precizează în acord.

Cu alte cuvinte, toate cele cinci SIF-uri trebuie să se pună de acord pentru ca Erste să fie obligată să iniţieze listarea BCR. Însă asta nu e tot, deoarece obligaţia de efectuare a listării BCR va fi precedată de realizarea unui raport de evaluare care să demonstreze "existenţa unor pieţe financiare şi de capital stabilizate şi remediate la nivel intern şi internaţional".

Având în vedere evoluţia pieţelor din luna august, este greu de crezut că orice raport realizat în acest moment ar avea concluzii favorabile pentru iniţierea listării.

Dacă cele două cerinţe amintite sunt împlinite, listarea BCR va fi iniţiată de Erste în termen de un an, se mai precizează în acord.

Un alt aspect important al acordului este că SIF-urile au acordat drept de preempţiune austriecilor de la Erste la achiziţionarea oricăror acţiuni BCR pe care SIF-urile ar avea în vedere să le transfere către orice persoană.

SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania sunt deja în discuţii avansate cu Erste pentru vânzarea acţiunilor, potrivit unor surse din piaţă, astfel că celelalte SIF-uri au foarte puţine opţiuni la îndemână, iar condiţiile prevăzute în acord pentru listarea BCR nu mai sunt îndeplinite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO