Burse - Fonduri mutuale

Statul vrea 2-3 mld. euro din ofertele Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz

Statul vrea cel puţin 2 mld. euro din ofertele Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz

Autor: Mediafax

05.06.2011, 23:50 735

Ministerul Economiei speră să obţină între două şi trei miliardede euro din vânzarea pe Bursă a pachetelor de 9,84% din Petrom şi15% din Transgaz, Transelectrica şi Romgaz, potrivitreprezentanţilor Ministerului Economiei.

"Sperăm ca din vânzarea acestor pachete de acţiuni să obţinemîntre două şi trei miliarde de euro. Însă, important este modul cumvindem acţiunile şi programarea acestora, astfel încât să obţinempreţul cel mai bun. Ne-am propus ca până la sfârşitul lui 2012 săfinalizăm vânzarea acţiunilor la cele patru companii, cel maiavansat din acest punct de vedere fiind procesul de la companiaPetrom, unde, până la sfârşitul anului, sperăm să vindem cele 9% pecare ni le-am propus. Oricum, nu ar fi o idee bună să le scoatemtoate pachetele la vânzare în acelaşi timp pentru că statul ar aveade pierdut", a declarat Claudiu Stafie, (foto) secretar destat în Ministerul Economiei.

Iniţial, oferta de vânzare a 9,84% din Petrom era programată săse deruleze până la finele lunii iulie. La preţurile actuale de peBursă, statul ar obţine circa 540 mil. euro din vânzarea pachetuluide 9,84% din Petrom şi 170 mil. euro din pachetele de 15% dinTransgaz şi Transelectrica. Premierul Emil Boc a declarat însă înaprilie că nu va vinde pachetul din Petrom dacă nu va obţine celpuţin 690 mil. euro, cât a încasat statul pentru pachetul de 33%vândut în 2004 grupului austriac OMV, la privatizareacompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO