Business Hi-Tech

Grupul OTE şi statul discută formarea noului operator numărul unu în telecom din România

Stefanos Theocharopoulos, 43 de ani, CEO al Cosmote România

Grupul OTE şi statul discută formarea noului operator numărul unu în telecom din România

Autor: Adrian Seceleanu

30.06.2011, 00:09 3031

Apariţia noului operator numărul unu în telecomunicaţiile dinRomânia, un gigant cu afaceri de 1,2 mld. euro şi 11,34 milioane declienţi pe telefonie, internet şi televiziune, care furnizează şiservicii IT, are un magazin online şi propriile posturi TV, arputea fi decisă vineri, 1 iulie, când grupul elen OTE şi statulromân vor discuta viitorul Romtelecom şi Cosmote.

Discuţiile vor avea loc la şedinţa Consiliului de administraţieal Romtelecom - cel mai mare operator local de telefonie fixă -,companie con­trolată de greci cu 54% din acţiuni şi unde statuldeţine restul titlurilor. Grupul OTE deţine şi 70% din CosmoteRomânia, numărul trei pe piaţa locală de telefonie mobilă,diferenţa fiind în posesia Romtelecom.

Reprezentanţii statului român şi cei ai OTE au menţionat înultimele luni posibilitatea unei integrări a operaţiunilor, însăpână acum niciuna dintre părţi nu a avansat un calendar concret deacţiuni privind combinarea operaţiunilor sau un raport privindcâştigurile aduse de o asemenea operaţiune.

Primul pas în procesul de integrare ar putea fi numirea unui CEOcomun pentru ambele companii, Romtelecom şi Cosmote - iar aceastădecizie ar putea fi luată chiar vineri, 1 iulie. Ceea ce până acumcâteva zile era doar un zvon - numirea lui Stefanos Theocharopoulos- şeful Cosmote România, şi în fruntea Romtelecom a devenit oinformaţie credibilă odată cu anunţul lui Yorgos Ioannidis că se varetrage din fruntea Romtelecom.

Nici Romtelecom şi nici Cosmote România nu au confirmat aceastăinformaţie, însă mai multe surse independente de pe piaţă susţin cădecizia a fost luată deja şi că Theocharopoulos va fi noul şef alambelor companii. Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, acon­firmat indirect această ipoteză, răspunzând unei întrebăriprivind posibila numire a lui Theocharopoulos şi la conducereaRomtelecom.

"Personal, am o părere bună despre Stefanos Theocharopoulos,actualul director general al Cosmote România", a afirmat ministrulcomuni­caţiilor Valerian Vreme.

Prin combinarea operaţiunilor Romtelecom cu cele aleCosmote, Zapp şi Germanos ar rezulta un operator cu operaţiunigigantic, care ar fi cel mai mare jucător de pe piaţă, după numărulde clienţi şi venituri, în faţa Orange, Vodafone şi RCS& RDS.Colosul controlat de OTE şi Deutsche Telekom ar rămâne însă încontinuare în urmă la capitolul profitabilitate, top în care Orangeşi Vodafone rămân etaloane de eficienţă.

Însă, chiar dacă vineri Stefanos Theocharopoulos va ajunge celmai puternic om din telecomul românesc, devenind şi CEO alRomtelecom pe lângă funcţia similară de la Cosmote, Zapp şiGermanos, calendarul integrării celor doi operatori rămâne unsubiect delicat, cu multe necunoscute.

Tema unei integrări a Romtelecom cu Cosmote "nu s-a discutatoficial" cu sindicatele din Romtelecom, spune Cristiana Matei,preşe­dintele Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţie (FSCOM) şi alSindicatului Liber din Telecomunicaţii (SLTc), care reprezintă 60%din salariaţii Romtelecom din Bucureşti.

"S-au abordat în dis­cuţiile cu administraţia Romtelecomprincipii despre cum ar putea să funcţioneze o companie care treceprintr-un proces de integrare", a declarat pentru ZF CristianaMatei. Ea adaugă că sindicatele nu susţin o integrare cu Cosmote înacest moment.

"Noi nu suntem de acord cu integrarea/fuziunea întrucât toatecompaniile care au trecut prin aceste schimbări au avut un impactnegativ asupra salariaţilor (vezi Zapp/Cosmote). Suntem de acord cupromovarea de servicii comune având în vedere că suntem în acelaşigrup şi putem oferi clienţilor din România servicii complexe."

Romtelecom a trecut deja prin mai multe valuri de restructurare,care au dus la reducerea personalului cu aproximativ 4.000 deoameni din 2007, astfel că oamenii se tem că o integrare în careCosmote va avea rolul principal va duce la concedieri, la fel ca laTelemobil (Zapp). Integrarea ar pune de asemenea în discuţie şiformula de management a noii entităţi şi câţi directori va aveanoua entitate.

Matei afirmă că până în acest moment în discuţiile oficiale cumanagementul Romtelecom nu s-a discutat despre o eventuală numire alui Stefanos Theocharopoulos în funcţia de CEO, la fel cum nu s-aabordat nici tema fuziunii. Răspunsul sindicatelor este însă unulferm, spune ea, "nu" integrării, "da" unei listări. "Din punctulmeu de vedere statul român nu ar trebui să accepte ointegrare/fuziune în acest moment când condiţiile de piaţă nu suntfavorabile statului român întrucât

s-ar diminua valoarea companiei. Eu aş vedea mai bine o listarela bursă a unui pachet de cel mult 10% din acţiuni. La această orăeste cea mai bună soluţie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO