Companii

Cea mai mare firmă de medicamente, în pragul primului divorţ: unul dintre fondatori a ieşit din board-ul A&D Pharma. Compania îşi caută un cumpărător

Ruptură la A&D Pharma: Ludovic Robert, unul dintre fondatori, a ieşit din board

Ludovic Robert (stânga), 39 de ani, a plecat, Walid Abboud şi Roger Akoury au rămas în board

Autor: Ioana David

01.09.2011, 00:09 7488

Ludovic Robert, unul dintre cei patru fondatori ai A&D Pharma, cel mai mare grup din industria locală de medicamente, a renunţat în urmă cu două luni la poziţia pe care o ocupa în boardul companiei, au declarat pentru ZF surse apropiate situaţiei, mişcare surprinzătoare având în vedere că în cei 17 ani ai companiei acţionarii au fost mereu uniţi.

"Dacă s-au certat? Nu, nici vorbă!", au spus sursele citate. Reprezentanţii A&D Pharma nu au făcut niciun comentariu pe marginea plecării lui Ludovic Robert.

Ludovic Robert, 39 de ani, împreună cu Walid Abboud, Michel Eid şi Roger Akoury au pus în 1994 bazele grupului (la acea vreme sub alt nume) care astăzi rulează afaceri de peste jumătate de miliard de euro şi sunt cei mai puternici antreprenori din farma.Ludovic Robert făcea parte din boardul companiei de la listarea pe Bursa din Londra din 2006.

Încă de la început, cei patru au fost extrem de discreţi, nu au dat interviuri şi nu au apărut la evenimente publice. A existat o excepţie. Unul dintre fondatori a discutat cu ZF în 2009 despre începuturile afacerii, însă a dorit ca numele să nu-i fie făcut public.

Primele poze cu trei dintre ei au ieşit la iveală odată cu raportul anual din 2010 al A&D Pharma. Proiectele şi rezultatele companiei erau prezentate în faţa presei de către CEO-ul grupului, poziţie iniţial ocupată de Dragoş Dinu şi în prezent de Robert Popescu.

În industrie circulă informaţii că doi dintre acţionari ar fi mandatat Uni-Credit să găsească cumpărător. Robert Popescu, CEO al companiei, spunea în urmă cu trei luni că nu există nicio discuţie activă privind o posibilă vânzare şi că delistarea din acest an nu a fost făcută cu intenţia de vânzare. Nu este prima oară când circulă astfel de zvonuri.Pe de altă parte, acum situaţia este puţin diferită şi s-ar putea să găsească cumpărător având în vedere că fondurile de investiţii stau la pândă.

Istoria A&D Pharma, companie evaluată la 400 mil. euro de către ING atunci când a fost listată la Bursa din Londra, începe atunci când Ludovic Robert, cetăţean francez, i-a întâlnit pe libanezii Walid Abboud, Michel Eid şi Roger Akoury în timpul studiilor din Franţa, când au decis să investească în statele din fostul bloc comunist.

Iniţial Ludovic Robert a petrecut o perioa dă la Hong Kong apoi a venit în ţară, acolo unde Walid Abboud lucra la Armătura Zalău în funcţia de consultant.În 1994, cei patru, care aveau vârste sub 25 de ani, au început businessul cu 20.000 de dolari."Am avut o mare şansă în faptul că am fost patru.

Pentru fiecare decizie bună exista şi o decizie proastă, iar în acel moment unul dintre noi spunea să ne oprim. De fiecare dată când credeam că ştim ce facem ne dădeam de fapt seama că nu era aşa", spunea unul dintre fondatori în 2009.

De la ce idee au pornit?

"Cineva a cerut produse Upsa (companie de medicamente - n.red.)", spune unul dintre fondatori în interviul acordat ZF.

Treptat, compania de import şi distribuţie de medicamente a reuşit să aibă exclusivitate pe OTC-urile (medicamente care se eliberează fără prescripţie) din portofoliul unor companii precum Roche (în acea perioadă Roche avea divizie de OTCuri), SmithKline Beecham (astăzi GSK) sau Boots.

Primul sediu al A&D Pharma a fost la Cluj, care era în acelaşi timp şi casă şi birou pentru acţionari, iar după un an de navetă până la Bucureşti în care dormeau patru nopţi în tren au decis să se mute în Capitală.

Primul angajat a fost o farmacistă din Baia Mare, iar primele maşini pe care le foloseau erau Daciile. Primul sediu din Bucureşti a fost pe Batiştei, la etajul patru într-un apartament cu trei camere, apoi pe Popa Marin. Astăzi, sediul companiei este în Mogoşoia, într-o clădire special construită, acolo unde operează şi un depozit de mari dimensiuni.

În 1997, grupul deschidea prima farmacie Sensiblu, care astăzi are o reţea de peste 270 de unităţi. Până în 2004 s-au implicat permanent în conducerea A&D Pharma pentru ca din 2006 să se retragă complet din business. În acel an A&D Pharma s-a listat pe Bursa din Londra. Anterior acestei mişcări, acţionarii au cedat un pachet de 7% din titluri echipei de management de la acea vreme.

Listarea a adus peste 120 mil. euro în conturile celor patru odată cu vânzarea unui pachet de peste 30% din acţiuni, dar şi o vizibilitate mai mare companiei şi bătăi de cap pentru management care a avut de gestionat rigorile de raportare ale unei companii listate.

Trei dintre ei (fără Michel Eid) au revenit în business în 2008 în momentul în care firma lucra pe pierderi.

Ce urmează pentru A&D Pharma

Următorul pas important făcut de A&D Pharma a fost în 2010 prin intrarea pe piaţa clinicilor private, unul dintre cele mai dinamice domenii din economie, prin reţeaua Anima. Potrivit unor informaţii din luna mai, A&D Pharma a investit aproximativ 5 mil. euro în deschiderea a patru clinici şi a unui laborator în Bucureşti sub brandul Anima, în care lucrează 350 de persoane.Clinicile Anima au înregistrat anul trecut, primul de funcţionare, o cifră de afaceri de 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), în timp ce pierderile au fost de 4,1 mil. lei (1 mil. euro).

Anul acesta, A&D Pharma s-a delistat de pe Bursa din Londra, iar pachetul de circa 35% din acţiuni a fost răscumpărat pentru 44 mil. euro. Achiziţia a fost finanţată dintr-un credit contractat de grup şi anunţat la începutul acestui an, de 150 mil. euro de la un consorţiu condus de Erste, BCR şi UniCredit Ţiriac Bank.După delistare, Robert Popescu, CEO-ul grupului, spunea că deciziile se iau mai simplu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO