Companii

Fermierii sunt nemulţumiţi de modul în care se acordă subvenţiile. Laurenţiu Baciu, Lapar: „Sper ca APIA să nu mai dea banii pe apa sâmbetei, cum s-a întâm­plat până acum.“

Fermierii sunt nemulţumiţi de modul în care se acordă...

Autor: Roana Rotaru

10.10.2016, 00:03 283
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Aso­ciaţiei Producătorilor Agricoli din Ro­mânia (LAPAR), cere reprezen­tan­ţilor Agen­ţiei de Plăţi şi Inter­ven­ţie în Agri­cul­tură (APIA), insti­tu­ţia res­pon­sabilă de plata sub­venţiilor, să re­vină asupra criteriilor de alocare a aju­toa­relor finan­ciare deoa­rece s-a ajuns ca pentru anumite culturi subvenţiile să fie de 2-3 ori mai mari decât valoarea recol­tei obţinute.

„Sper ca APIA să nu mai dea banii pe apa sâmbetei, cum s-a întâm­plat până acum. Cine a stabilit aceste pla­foane şi la ce s-a raportat când le-a sta­bi­lit? Pentru că am ajuns anul acesta să stăm şi să ne mirăm cum poate APIA să dea o subvenţie care depăşeşte cu de 2-3 ori valoarea recoltei pe care o obţii. Au fost nişte norocoşi anul acesta care au luat la bani cât nu au sperat în viaţa lor. Pe aceia nici nu-i mai intere­sează re­colta, o lasă în paragină“, a decla­rat Laurenţiu Baciu în ca­drul unei con­ferinţe organizate de Business Mark.

Potrivit datelor APIA, cele mai mari subvenţii alocate aferente cam­pa­niei agricole din 2015 au fost pentru cul­tura de cartof de sămânţă - 23.745 euro pe hectar, pentru cartofi timpurii, semitim­purii şi de vară - peste 11.000 euro pe hectar, iar pentru tomate destinate in­dustrializării, cultivate în câmp, fermierii au primit circa 13.700 euro pe hectar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO