Companii

Masini de peste 150.000 de euro scoase la vanzare pe site-urile auto second-hand. Cine le cumpara?

Masini de peste 150.000 de euro scoase la vanzare pe site-urile auto second-hand. Cine le cumpara?
24.05.2010, 00:00 389

Cel putin zece masini cu preturi mai mari de 150.000 de eurosunt scoase la vanzare de dealeri din Capitala pe site-urilespecializate in vanzarea de masini second-hand, desi multe dintreaceste autoturisme figureaza ca avand "0 kilometri la bord".

"Cine cumpara astfel de masini din Romania o face daca i seofera un pret mult mai bun sau daca masina sau configuratia cerutanu este disponibila la dealerii din tara de origine", a explicatAdrian Pascu, directorul marcilor Porsche, Bentley si Lamborghini,din cadrul Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata deprofil.

Reprezentantul Porsche a explicat ca si compania din care faceparte a vandut anul trecut o limuzina Bentley Arnage T, cu un pretde lista de peste 300.000 de euro, catre un client strain, darmodelul nu a fost promovat pe un site de specialitate. "Noi apelam la un astfel de site doarpentru masini care au oferta speciala si dorim sa le vindem cat mairepede posibil."

Indiferent cine este potentialul cumparator, site-urile despecialitate s-au aglomerat de masini extrem de scumpe provenitedin Romania, in conditiile in care pe piata locala s-aucomercializat anul trecut cele mai ieftine automobile din Europa,potrivit declaratiilor anterioare ale lui Brent Valmar,vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor deAutomobile (APIA). Reprezentantii companiilor din auto au explicatca s-a ajuns la aceasta situatie datorita discounturilor careajungeau si pana la 50%, sustinute atat de devalorizarea monedeinationale, cat si de o piata in cadere libera, care a "fortat"dealerii sa apeleze la campanii masive de reducere astocurilor.

In toamna anului trecut si reprezentantii Forza Rossa au apelatla site-urile specializate pentru a vinde modele Ferrari, atat noi,cat si second-hand. Camelia Bazac, actionar al Forza Rossa, explicaatunci ca internetul este un instrument util atunci cand vine vorbade vanzari de autoturisme uzate. Modelele cu un rulaj minim deaproximativ 100 km sunt masini de demo, comercializate in afaratargetului anual si sunt utilizate pentru test-drive, potrivitreprezentantilor Forza Rossa.

Anul trecut, potrivit importatorului Ferrari, un singur clientnu si-a ridicat masina comandata, pierzand astfel avansul de 20%achitat in momentul comenzii, automobilul fiind ulterior vandut.Astfel, "taxa" unei astfel de comenzi poate ajunge chiar si la40-50 de mii de euro, adica pretul unui automobil din segmentulpremium.

Atat in cazul Forza Rossa, cat si in cel al diviziei de lux aPorsche Romania, strainii detin un procent consistent atat dinvanzarile de masini noi, cat si din activitatea de service. "Inservice-ul Bentley au venit pana in prezent 230 de posesori deBentley, dintre care aproape 10% reprezinta clienti din afara tariiprecum Bulgaria, Ucraina sau Moldova", a subliniat Pascu.

Porsche Romania, importatorul marcilor grupului VW pe piatalocala, a vandut in primele patru luni ale acestui an masini de luxin valoare totala de aproape 3,5 mil. euro, potrivit estimarilorZF, luand in calcul atat masinile livrate, cat si pe cele pentrucare s-a inregistrat o comanda in baza unui avans din parteaclientului. Cea mai mare pondere din vanzarile din segmentulsuperior o detine marca Porsche, urmata de Bentley siLamborghini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO