Companii

Pe ce dau banii giganţii de stat: Romgaz, în fruntea unei liste de 19 companii cu investiţii de 6 miliarde de euro

Pe ce dau banii giganţii de stat: Romgaz, în fruntea unei liste de 19 companii cu investiţii de 6 miliarde de euro

Autor: Roxana Petrescu

01.09.2011, 00:04 1228

Ministerul Economiei, proprietarul celor mai importante companii de stat printre care se află Romgaz, Nuclearelectrica sau Hidroelectrica, a realizat pentru prima dată un bilanţ al investiţiilor realizate de firmele din subordine în perioada 01.01.2009 - 31.12.2011, adică exact de când PDL a luat acest portofoliu de miliarde de euro.

Prezentarea investiţiilor vine în contextul în care săptămâna trecută premierul Emil Boc le-a cerut tuturor miniştrilor să afişeze pe site-ul instituţiilor pe care le conduc, până pe data de 31 august, o listă a obiectivelor de investiţii pe care le finalizează sau le dau în exploatare anul acesta, proiectele din ultimii doi ani, iar până la 1 octombrie să stabilească priorităţile de investiţii pentru 2012 şi 2013.
Demersul vine şi într-o perioadă în care partidele politice deja au început campaniile de imagine ţinând cont de faptul că alegerile locale şi legislative de anul viitor bat la uşă.

Cei mari, pe primele locuri
Datele instituţiei arată în amănunt pe ce au cheltuit banii 19 companii de stat care în perioada 01.01.2009-31.12.2011 au avut bugete totale de 24,9 miliarde de lei (aproape 6 miliarde de euro).
Astfel, în intervalul 01.01.2009-30.06.2011, companiile au cheltuit în total 8,1 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), cei mai mari investitori din această perioadă fiind Hidroelectrica, Romgaz, Electrica, Transelectrica şi Transgaz. Acestea sunt de altfel printre cele mai mari companii energetice, Hidroelectrica fiind cel mai mare producător de energie din România, iar Romgaz fiind unicul producător de gaze controlat de stat şi cea mai profitabilă companie din portofoliul Ministerului Economiei. Cea mai mare parte a sumelor investite de Hidroelectrica s-a îndreptat spre amenajări hidroenergetice sau pe modernizarea unităţilor deja aflate în funcţiune.
Cea mai mare parte a investiţiilor programate în perioada 01.01.2009-31.12.2011 ar trebui să fie finalizate însă în a doua parte a acestui an, suma totală a acestor proiecte aflate acum în derulare ridicându-se la peste 16,7 miliare de lei (circa 3,9 mi­liarde de euro).
Compania cu cele mai mari proiecte este Com­­plexul Energetic Turceni. Valoarea in­vesti­ţiilor pe care producătorul de energie din Oltenia ar urma să le realizeze până la sfârşitul acestui an este de 6,72 miliarde de lei. Principalele proiecte ale Complexului Energetic Turceni vizează re­du­ce­rea poluării, investiţii obligatorii pentru marile ter­mo­centrale fără de care funcţionarea acestora nu poate continua, şi deschiderea unor noi exploatări miniere în vederea creşterii producţiei de lignit. Com­plexul Energetic Turceni este cea mai mare ter­mo­centrală din bazinul Olteniei şi unul dintre prin­cipalii producători de energie electrică din Ro­mâ­nia.
Transelectrica şi Transgaz, în liga mare
Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de electricitate, derulează investiţii de 2,06 mld. lei, în principal pentru modernizarea unor unităţi de producţie.
Printre companiile care au proiecte cu valori ridicate se numără Transelectrica (742,12 mil. lei), Complexul Energetic Rovinari (778,15 mil. lei), Oltchim (650,59 mil. lei), Electrica (314,47 mil. lei) sau Transgaz (204,39 mil. lei).
Ministerul Economiei este instituţia care are în administrare cel mai mare portofoliu de companii de stat, majoritatea acestora activând în sectorul energetic. Instituţia are în plan privatizarea prin bursă a Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclear­elec­trica şi aducerea pe bursă a unor pachete de 15% din acţiunile Transgaz şi Transelectrica, firme care deja se află în ringul bursier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO