Eveniment

Inflaţia creşte la 7,9%, dar impactul majorării TVA asupra scăderii economiei va fi limitat

Inflaţia creşte la 7,9%, dar impactul majorării TVA asupra scăderii economiei va fi limitat
04.07.2010, 23:49 64

Fondul Monetar Internaţional (FMI) îşi menţine pentru momentprognoza de scădere economică la -0,5% în acest an şi se aşteaptăca reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi creşterea TVA pefondul încercărilor de a reduce deficitul bugetului public să nuaibă un impact semnificativ asupra evoluţiei Produsului Intern Brut(PIB).

"Nu anticipăm că vor fi efecte negative suplimentare asupra PIBdin creşterea TVA comparativ cu cele din măsurile de tăiere acheltuielilor anunţate anterior. Pensionarii vor avea mai mulţibani de cheltuit, ceea ce va stimula economia, dar ceilalţi oamenivor plăti TVA mai mare, deci vor avea mai puţini bani de cheltuit.Astfel, cele două efecte se vor anihila reciproc", a declaratJeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a FMI, citat deMediafax.

În schimb, instituţia financiară şi-a revizuit în creştere ţintade inflaţie pentru 2010 până la 7,9%, faţă de un nivel de 3,5%stabilit iniţial în acordul încheiat cu România. Noua ţintă deinflaţie a fost aprobată de Consiliul Director al FMI în şedinţa devineri când s-a decis şi eliberarea celei de-a cincea tranşe învaloare de echivalentul a 913 milioane de euro din împrumutulcontractat de România în primăvara anului trecut. Banii urmează săintre săptămâna aceasta în contul BNR.

"În ciuda unei scăderi economice semnificative, autorităţileromâne au făcut paşi importanţi spre refacerea stabilităţiimacroeconomice. Echilibrul între tăierile de cheltuieli şicreşterea taxelor va ajuta la reducerea impactului social alprocesului de ajustare fiscală", a spus John Lipsky, first deputymanaging director în cadrul FMI după şedinţa de vineri.

Oficialii FMI au prezentat Guvernului încă din mai un plan dereducere a deficitului bugetar care presupunea un mix întrecreşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. Creşterea veniturilorprin majorarea TVA va avea un impact asupra deficitului bugetar de 1% din PIB, în timp cereducerea cheltuielilor va avea un impact de 1,3% din PIB, potrivitlui Franks.

În ciuda optimismului afişat în legătură cu evoluţia reformeifiscale, oficialii Fondului sunt în continuare îngrijoraţi înlegătură cu capacitatea Executivului de a implementa măsurile deausteritate.

"În mod evident, membrii Consiliului Director al FMI suntîngrijoraţi cu privire la continuarea efortului Guvernului de aimplementa politicile. Nu este doar o chestiune de aprobare amăsurilor, trebuie să şi respecţi angajamentele, să ţiicheltuielile sub control şi să asiguri continuarea colectăriiveniturilor la buget pentru a atinge un rezultat pozitiv", a maispus Franks, citat de Mediafax.

Reprezentantul FMI a ţinut totuşi să precizeze că oficialiiinstituţiei au fost plăcut impresionaţi de rapiditatea cu careGuvernul a găsit o alternativă la reducerea pensiilor. Executivul aanunţat majorarea TVA la 24% pe 27 iunie după ce CurteaConstituţională a respins măsura reducerii cu 15% a pensiilor.

România a primit până acum 10,2 miliarde de euro din împrumutulde la FMI, 2,5 miliarde de euro din creditul de la ComisiaEuropeană şi 300 de milioane de euro din cel de la Banca Mondială.Pachetul financiar negociat anul trecut de Executiv are o valoarede aproape 20 de miliarde de euro, din care 12,9 miliarde de eurode la FMI.

Din banii atraşi până acum de România de la FMI, circa 2,2miliarde de euro s-au utilizat pentru acoperirea deficituluibugetar, restul intrând în rezerva valutară a BNR, care îi poateutiliza pentru asigurarea stabilităţii cursului. Potrivitacordului, următoarele tranşe vor ajunge exclusiv la bancacentrală, care se va ocupa şi de rambursarea banilor începând dinprimăvara lui 2011.

Franks spune că discuţiile dintre FMI şi România privind un nouacord ar putea începe în lunile următoare, dar mai întâi trebuie caExecutivul de la Bucureşti să dea un semnal clar în acest sens. Ela menţionat că încă nu a existat nicio discuţie despre tipul deacord care ar putea fi încheiat anul viitor cu România, însă aprecizat că cele mai probabile forme de aranjament vor fi de tipulprecautionary sau stand-by.

"Dacă autorităţile române aleg să încheie un nou acord, vaexista un nou set de măsuri de reformă structurală, care vor fiimplementate ca parte a acelui program, dar nu vor fi incluse înacest program pentru că în actualul acord agenda este deja plină",a spus Franks.

El a adăugat că viziunea FMI este ca într-un eventual nou acordsă fie incluse anumite reforme structurale adiţionale care suntnecesare pentru a îmbunătăţi investiţiile în sectorul public şifuncţionarea pieţei muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO