Eveniment

Politicienii se bat pentru putere, iar statul are nevoie imediata de 3,5 mld. euro. Cum comentati?

18.10.2009, 23:19 21

De cel putin 3,5 miliarde de euro are nevoie statul pentruacoperirea deficitului bugetar din finantari externe in ultimeletrei luni ale anului, insa din cauza crizei politice ar putea finevoit sa se descurce altfel, apeland din nou masiv la bancilelocale si la sprijinul BNR.

Efectul dramatic al revenirii Finantelor pe piata interna ar fiepuizarea si a ultimului leu disponibil pentru creditareasectorului privat si implicit majorarea puternica a dobanzilor lalei care oricum au revenit la peste 10%.

Absenta unui interlocutor la Palatul Victoria a determinat FMIsa amane evaluarea de care depinde eliberarea transei de 1,5 mld.euro programata pentru decembrie, iar intarzierea instalarii unuinou guvern ameninta si transa de 1 mld. euro asteptata de la UE.Tot din cauza crizei politice a fost suspendat proiectul Finantelorde a iesi pe piata externa cu eurobonduri de circa 1 mld. euro.

Rezulta un total de circa 3,5 mld. euro pe care bugetul nu vaputea conta cum era prevazut, fiind necesara taierea cheltuielilorpe final de an si gasirea unor finantari locale alternative.Presedintele Traian Basescu ameninta ca daca noul guvern nu va fiinstalat rapid apare riscul ca salariile si pensiile sa nu fieplatite integral, cealalta varianta fiind neplatainvestitiilor.

"Riscul de a nu primi urmatoarea transa a imprumutului exista,daca nu se indeplinesc conditionalitatile. Asta nu imi doresc sa seintample", a spus premierul desemnat Lucian Croitoru, care incearcasa obtina sprijinul partidelor, chiar daca sansele sunt mici.Singura optiune a Executivului pentru a face rost de bani ar ramanepiata interna, dar la costuri mult mai mari, afirma analistii.

"Solutia de finantare nu poate fi decat interna. Finantarea inlei tinde sa devina usor mai scumpa chiar si pe termen scurt inactuala situatie de criza politica", considera Lucian Anghel,economistul-sef al BCR. Melania Hancila, economistul-sef alVolksbank, crede ca preferabila ar fi finantarea in valuta."Finantarea in valuta ar fi mai ieftina mai ales ca BNR a redus inultima perioada rezervele minime, iar o mare parte a baniloreliberati a ramas inca in conturile bancilor."

Ea nu exclude insa ca BNR sa aplice inca o reducere a rezervelorminime, iar Finantele sa absorba banii eliberati.

Criza politica submineaza relansareaeconomica

Tensiunea extrema de pe scena politica, unde partidele nu seinteleg pentru alegerea unui nou guvern, este decontata pe piatavalutara, unde cursul este sub presiune, iar euro nu sare de 4,3lei doar datorita eforturilor BNR. In lipsa unui guvern care savina cu un buget pentru 2010, nici companiile nu stiu ce planuri saisi faca si opereaza in regim de avarie, iar investitorii strainiprivesc cu si mai multa ezitare Romania, nemaivand acum niciconfortul unei aparente stabilitati politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO