Auto

Ce automobile urmeaza sa se lanseze in 2009

Ce automobile urmeaza sa se lanseze in 2009. Partea I
30.12.2008, 11:05 28

1. Alfa Romeo 149 - septembrie
In conditiile in care Grupul Fiat se confrunta cu problemele cauzate de criza financiara, noua compacta Alfa Romeo 149, cel de-al doilea model ce va fi lansat sub conducerea lui Luca de Meo a fost amanat pentru luna septembrie a anului viitor, initial fiind programata pentru Salonul Auto de la Geneva. Cel mai probabil viitoarea Alfa 149 va imprumuta din actualele motorizari ale Lanciei Delta – propulsoarele diesel de 1,6l/120 CP, 2,0l 165 CP si cel de 1,9 litri si 190 CP, precum si cele pe benzina de 1,4 litri de 120 respectiv 150 CP, in timp ce pretul cel mai probabil va fi cuprins intre 15.000 si 25.000 de euro.

2. Audi
Constructorul german va continua „asediul” asupra pietei premium. In primavara va fi lansat modelul A5 Cabrio, dupa care la o luna distanta va urma supersportivul R8 echipat cu motorul cu zece cilindri dispusi in V, la un pret de peste 120.000 de euro. In vara Audi va continua lista modelelor sport cu TT RS, precum si A5 Sportback. Noua generatie a limuzinei A8 va fi disponibila incepand cu toamna acestui an si cel mai probabil va egala daca nu depasi noul BMW Seria 7 lansat in toamna lui 2008. Ultima lansare din 2009 va fi in decembrie, cu cea de-a patra versiune a lui A5 – RS5.

3. BMW/MINI
Principalul concurent al lui Audi va avea un an la fel de aglomerat. Primul pe lunga lista a lansarilor BMW Group este noul Mini Cabrio, urmat de coupe-cabrioletul sport Z4. In a doua parte a anului urmeaza a fi lansate noile „M” – X5 M si X6 M, care vor ataca suprematia celor de la AMG si Brabus in cazul SUV-urilor Mercedes-Benz. Alaturi de acestea, BMW va lansa si noul PAS – o limuzina coupe cu patru usi si care va concura cu Mercedes-Benz CLS, dar si limuzinele Seria 7 in versiune de top 760i dar si hibridele X6 ActiveHybrid si 750i ActiveHybrid

4. Chevrolet
Cu toate ca General Motors are probleme financiare, Chevrolet va lansa anul viitor in luna mai noul Cruze, model de clasa medie care va inlocui actuala Epica. Asa cum ne-am obisnuit, aceasta va avea preturi mai mult decat atractive, cel mai probabil cuprinse intre 15 si 30.000 de euro.

5. Chrysler/Jeep/Dodge
Daca in cazul marcii Chrysler nu se anunta nicio premiera in 2009, diviziile de SUV-uri, Jeep si Dodge nu stau. In prima parte a anului, cel mai probabil in trimestrul doi, vom vedea si in Romania versiunile facelift ale SUV-urilor Jeep Patriot si Commander, in timp ce spre sfarsitul anului va fi lansat noul Dodge Caliber facelift.

6. Citroen
In lupta cu emisiile de dioxid de carbon constructorul francez isi consolideaza pozitia in segmentele masinilor de oras. Astfel, in primele luni ale 2009 va fi lansat noul C1 facelift, modelul de clasa mini al Citroen, alaturi de noul C3 Picasso – un monovolum de clasa mica, al carui pret de pornire nu va sari de 15.000 de euro. In partea a doua a anului va urma noul C3, dar si limuzina de lux C6 cu motorul diesel 3,0 HDi.

7. Ferrari
2009 va fi un an aglomerat pentru Forza Rossa, importatorul Ferrari in Romania. Ferrari California, F430 16M Scuderia Spider dar si versiunea „pur sange” a lui 599 GTB Fiorano.

8. Fiat
Dupa trei ani plini de noi modele, cei de la Fiat imbunatatesc gama existenta. Astfel, in 2009 vom vedea si in Romania in trimestrul al doilea noul Fiat 500 Cabrio.

9. Ford
In afara de demararea productiei la Craiova a noului Transit Connect, Ford va avea in Romania un inceput de an foarte aglomerat. Primul care va fi lansat va fi noul Ka, cea de-a doua generatie a modelului de clasa mica in luna ianuarie cu un pret de pornire de aproximativ 10.000 de euro, dupa care va urma Fiesta, dar si noul Focus RS – cel mai puternic model Ford produs in Europa.

10. Honda
Constructorul japonez are in plan cinci lansari in 2009, cea mai importanta fiind Insight, modelul hibrid al marcii, care va fi prezentat pietei locale la mijlocul anului viitor. Primul model care va fi lansat in 2009 va fi insa Civic facelift, dupa care va urma Accord in versiunea cu motor diesel si transmisie automata, in timp ce spre finele anului va urma un model sport.

11. Hyundai
Constructorul coreean asociat pana acum cu SUV-urile Santa Fe si Tucson, dar si si modelul „de buget” Accent. Primul model care va fi lansat va fi noul i20, dupa care i30 Blue, in timp ce la finele anului va urma Santa Fe facelift.

12. Kia
Cel de-al doilea constructor coreean va lansa la inceputul anului modelul de clasa mica Soul, dar cu o imagine tipica de SUV, in timp ce spre sfarsitul anului best-sellerul cee’d va beneficia de un facelift.

13. Mazda
Mazda continua seria lansarilor de noi modele si in 2009. Noua Mazda3, versiunile facelift ale roadsterului MX-5 dar si modelului sport RX-8, vor fi lansate in prima jumatate a anului, alaturi de motorizarile diesel de 2,2 litri pentru Mazda6. Spre finele anului va fi lansat SUV-ul CX-7 in versiune facelift.

14. Mercedes-Benz
Constructorul german va avea un an plin. Noul E-Klasse lansat la Detroit in ianuarie va veni si in Romania in prima parte a anului, dupa care va urma un nou CLK, in timp ce spre finele anului va urma S-Klasse facelift, imbunatatit special pentru „lupta” cu Seria 7 de la BMW si A8 de la Audi.

15. Mitsubishi
In 2008 Mitsubishi si-a reinnoit gama, iar in 2009 si-o va imbunatati, inclusiv prin lansarea modelului Lancer echipat cu motorizarea diesel de 1,8 litri.

16. Nissan
De departe cel mai asteptat model Nissan este in momentul de fata este GT-R – cel mai sportiv model din gama constructorului nipon, care poate provoca chiar si un Porsche 911 Turbo. Pretul va fi de aproximativ 100.000 de euro, in timp ce cota alocata Romaniei nu va fi foarte mare. Alaturi de GT-R, in prima parte a anului Nissan Romania va lansa Note facelift, monovolumul de clasa mica al companiei, in timp ce la finele anului va urma Cube – un automobil special proiectat pentru traficul de oras.

17. Opel
Cel mai asteptat model Opel este fara nicio indoiala noul Insignia, urmasul lui Vectra, care va veni si in Romania in primul trimestru al 2009, dupa care va urma versiunea break a acestuia. In cadrul Salonului Auto de la Frankfurt Opel va lansa cel mai probabil noul Astra.

18. Peugeot
Constructorul francez va lansa in 2009 modelul de oras 107 facelift, noul 206 plus, dar si 3008, un crossover intre un monovolum si un SUV.

19. Porsche
Porsche Romania, importatorul constructorului german pe piata locala, va livra primele modele Cayman facelift incepand cu luna februarie a anului urmator. Comenzile pot fi deja preluate de catre reprezentanta locala, pretul de pornire fiind de 53.460 de euro pentru versiunea de baza. Cayenne diesel, primul model alimentat cu motorina din istoria companiei va fi lansat in februarie si pretul noului model va fi de 59.940 de euro, cu TVA inclus.

20. Renault
Renault planuieste revenirea in 2009 cu cea de-a treia generatie a lui Megane in luna aprilie. Dupa acesta vor urma versiunile acestuia, precum Megane Sport sau monovolumul Scenic.

21. Seat
Seat a revenit la vechea prietenie cu Audi, si va lansa in primevara anului viitor noul Exeo, un model de clasa medie ce are la baza platforma tehnica a vechiului Audi A4. In vara va fi lansat noul Leon facelift.

22. Skoda
Dupa ce in 2008 a lansat noul Superb si Octavia facelift, la finele anului viitor constructorul ceh va prezenta SUV-ul Yeti.

23. Toyota
Constructorul nipon va lansa pe piata locala in 2009 cel putin cinci noi modele – noul Avensis, modelul de oras iQ, concurent pentru smart, SUV-ul de oras Urban Cruiser, in timp ce spre finele anului va fi prezentat noul Land Cruiser 120.

24. Volkswagen
Noul Polo, Golf GTI si Touran facelift sunt printre cele mai importante noutati ale constructorului german, care vor veni pe piata locala in vara anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO