Bănci și Asigurări

Actiunile Romexterra Bank fac o escala in Cipru

27.07.2006, 19:43 71

O societate off-shore, ai carei actionari sunt necunoscuti, va face oferta pentru actiunile Romexterra Bank in cadrul incercarii bancii ungare MKB de a prelua controlul asupra Romexterra. Demera Investments Limited, inregistrata in Cipru, va oferi 6 lei/actiune actionarilor Romexterra, conform unei copii a contractului de vanzare-cumparare de actiuni ce va fi propus de ofertant actionarilor bancii.
Transferul actiunilor de la actionarii care vor decide sa vanda va fi insa conditionat de incheierea pana la 1 noiembrie a unor contracte de cumparare de actiuni reprezentand cel putin 50% plus o actiune din Romexterra.
Dupa indeplinirea acestei conditii, actionarii bancii care vor subscrie in cadrul ofertei urmeaza sa primeasca banii pentru actiunile vandute din care va fi retinut impozitul pentru eventualele castiguri inregistrate in cadrul acestei tranzactii. Conform declaratiilor oficialilor Romexterra, toti actionarii ar urma sa primeasca acelasi pret.
Adrian Manaila, specialist in companii off-shore, spune ca principalul avantaj pe care il au companiile inregistrate in Cipru este confidentialitatea, beneficiarul final al operatiunilor realizate de acestea ramanand necunoscut. Profitul companiilor din Cipru este impozitat in prezent cu o cota unica de 10%, mai mare decat in alte paradise fiscale.
Conform contractului propus actionarilor, Demera "va achizitiona in cadrul procesului de colectare actiuni emise de Romexterra", dar fara a deveni actionar semnificativ al bancii "si va transmite imediat actiunile astfel dobandite catre Investitorul Strategic (MKB Bank - n.red) sau oricare dintre afiliatii acestuia." "MKB a format un consortiu profesional din Demera si Ieba Trust. Aranjorul angajat de MKB in cadrul acestei tranzactii este Demera, care este o firma de consultanta", au declarat reprezentantii Romextera.
Contactati de ZF, reprezentantii MKB nu au dat pana la inchiderea editiei mai multe detalii privind identitatea Demera Investments si modul in care vor ajunge in posesia actiunilor. Demera Investments va fi reprezentata in Romania in cadrul ofertei de societatea de brokeraj pe piata de capital IEBA Trust. "Noi asistam cumparatorul in cadrul procesului de colectare a actiunilor", spune Marius Plugaru, presedintele IEBA Trust. El nu a dorit sa dea detalii in legatura cu societatea din Cipru.
Oferta derulata de compania din Cipru pentru actiunile Romexterra evalueaza banca la 80 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO