Bănci și Asigurări

Activele Volksbank au facut un salt de un miliard de euro in S1

Activele Volksbank au facut un salt de un miliard de euro in S1

Gerald Schreiner: Daca nu ne putem stabili strategia de risc ca banca, atunci ce putem face?

16.07.2008, 17:20 48

"Cresterea a fost alimentata de creditele de retail cu ipoteca. Dezvoltarea rapida a pietei ne-a permis sa ne depasim tintele", a comentat Gerald Schreiner, presedintele Volksbank. La sfarsitul lui iunie soldul creditelor ajunsese la 2,89 miliarde de euro, fata de 1,3 miliarde de euro, la jumatatea lui 2007.
Volksbank si-a extins puternic reteaua teritoriala, ajungand la 263 de unitati in iunie, fata de 173 in urma cu un an. Pana la sfarsitul anului reteaua va ajunge la 320 de unitati, dintre care 200 vor fi sucursale proprii si 120 vor fi agentii operate in regim de franciza.
"Am reusit sa ne imbunatatim profitabilitatea, in ciuda extinderii rapide a retelei. Am fi putut castiga si mai mult daca am fi pariat pe fluctuatiile de curs, insa am preferat sa ne concentram pe activitatea comerciala", a spus Schreiner. Potrivit propriilor calcule, Volskbank a ajuns la jumatatea anului pe locul patru in topul jucatorilor din sistem.
"Suntem la 200 de milioane de euro distanta de jucatorul de pe locul trei (Raiffeisen Bank, n. red.) si credem ca putem sa ajungem acolo in cursul anului urmator", afirma Schreiner.
Pe depozite banca a urcat mai incet, cu numai 18% de la inceputul anului, pana la 631 de milioane de euro. Cu un raport intre credite si depozite de 450%, Volksbank este foarte dependenta de finantarile atrase de la actionari. Totusi, banca incearca sa atraga mai multe fonduri si de la clientela, iar recent a lansat o promotie la depozitele in euro cu o dobanda de 6,25% pe an.

Anul diversificarii ofertei. Volksbank trebuie sa isi imbogateasca oferta de produse, atat pe retail, cat si pentru clientii corporate, spune Gerald Schreiner, dupa ce a crescut aproape exclusiv prin creditarea pe retail. De altfel, in ultimele luni austriecii au lansat mai multe pachete care combina produse si servicii pe partea de economisire si operatiuni de plati, au relansat platforma de Internet Banking si au demarat emiterea de carduri de credit.
"Din septembrie vom lansa un serviciu de Direct Banking, adresat clientilor care nu doresc sa se deplaseze la banca pentru a derula operatiuni. Practic, pe o platforma de Internet Banking performanta, clientii vor putea sa deruleze majoritatea operatiunilor, de la plati la constituirea de depozite sau schimburi valutare in conditii mai avantajoase de dobanzi si comisioane", spune Schreiner. Tot in toamna va deveni operationala si o divizie de Private Banking, pentru care austriecii targeteaza clienti cu averi lichide de peste 250.000 de euro.
Austriecii vor extinde si oferta pentru clientii corporativi, urmand sa ofere servicii de cash management, scontare de cecuri si bilete la ordin sau factoring.
"Am centralizat operatiunile de plati si urmeaza cele de schimb valutar si depozite. Prin aceasta centralizare obtinem un control mai bun al informatiei din sistem si eliberam angajati din sucursale pentru activitatea de vanzare", spune Valentin Vancea, vicepresedintele Volksbank responsabil cu operatiunile.

BNR ar trebui sa judece separat bancile. BNR ar trebui sa diferentieze tratamentul aplicat bancilor si sa nu se limiteze la aplicarea unor reglementari generale, in conditiile in care jucatorii au abordari diferite pe piata, spune Herwig Burgstaller, vicepresedintele Volksbank responsabil cu managementul riscului. "Vreau sa subliniez un aspect - ratam o separare clara intre banci in functie de calitatea portofoliului, intre jucatorii care au mers agresiv pe consumer finance si cei conservatori", a afirmat Burgstaller.
Bancherii se vor intalni la sfarsitul saptamanii, in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, pentru a stabili temele de discutie cu Banca Nationala.
BNR a facut pasul liberalizarii pietei in primavara trecuta, cand a introdus un nou regulament pentru creditarea persoanelor fizice, prin care le-a permis bancilor sa creeze norme proprii, pentru care trebuiau sa obtina avizul autoritatii monetare. Prin modificarile pe care vrea sa le introduca acum, banca centrala inaspreste din nou conditiile de finantare, aplicand aceste conditii pentru toti jucatorii.
"Daca nu ne putem stabili strategia de risc ca banca, atunci ce putem face? Parca mergeam spre liberalizarea pietei", noteaza si Gerald Schreiner, comparand situatia creata de BNR cu impunerea unor restrictii pentru fast-food-uri.
"Este ca si cum cineva ar impune Mc Donald's sa vanda numai hamburger. De maine, nu mai gasiti Mc'Nuggets."
Oficialii Volksbank afirma ca ponderea creditelor care inregistreaza restante este de sub 1% din portofoliu si ramane constanta, in conditiile in care banca s-a concentrat aproape exclusiv pe acordarea de finantari cu garantii imobiliare.
In alta ordine de idei, Burgstaller spune ca cerintele BNR nu ar fi dificil de implementat si nici nu ar genera o incetinire notabila a ritmului de crestere pentru Volskbank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO