Bănci și Asigurări

Adoptarea cat mai rapida a euro, solutia de iesire din criza a tarilor din Est

26.02.2009, 00:00 30
Cel mai important pericol pe care il are de infruntat zona euro vine din Europa de Est, in conditiile in care un eventual colaps al regiunii ar crea probleme majore tarilor care impart moneda unica europeana si care sunt puternic expuse pe piata financiara din tarile fostului bloc comunist, crede Wolfgang Munchau, unul dintre cei mai importanti comentatori ai cotidianului britanic Financial Times.
Acesta spune ca Europa de Est a fost lovita de actualele turbulente financiare globale ca urmare a doua erori fundamentale ale autoritatilor din regiune. Prima eroare a constat in incurajarea consumatorilor sa acceseze credite ipotecare in valuta.
Cea de-a doua eroare este strans legata de prima, comenteaza Munchau, si anume faptul ca noii membri ai Uniunii Europene au tratat aderarea la zona euro ca pe o actiune voluntara, interpretand gresit termenii tratatelor de aderare. Si aceasta in conditiile in care in momentul in care au semnat aderarea la blocul comunitar acestea s-au angajat inclusiv sa adere la zona euro intr-un anumit interval de timp.
Munchau critica atitudinea relaxata a tarilor est-europene vizavi de aderarea la zona euro si spune ca daca aceste tari ar urma indeaproape politicile necesare adoptarii monedei unice, majoritatea acestora nu ar mai fi fost supuse in acest moment riscurilor implicate de rata de schimb valutar.
El da ca exemplu situatia Sloveniei si Slovaciei, care au adoptat euro in 2007, respectiv 2009, desi au aderat la Uniune in valul din 2004. Aceste tari au facut insa, spune comentatorul Financial Times, un lucru corect: s-au asigurat ca bancile lor sunt detinute de straini, asigurandu-si in acelasi timp sanse mai mari ca aceste banci sa fie ajutate din exterior in eventualitatea aparitiei unei situatii dificile.
Zona euro nu-si va permite sa asiste la o eventuala cadere a sistemului financiar din Europa de Est si va fi nevoita sa intervina in sprijinul bancilor din regiune.
Ce solutii au in acest moment guvernele statelor din zona euro, se intreaba Munchau? Una dintre acestea ar fi acordarea de finantare prin intermediul Fondului Monetar International, de exemplu. Dar nimic nu garanteaza ca o asemenea solutie are capacitatea de a regla balanta de plati a tarilor est-europene si de a impiedica extinderea turbulentelor.
In concluzie, precizeaza autorul, orice ajutor financiar acordat acestor tari trebuie sa fie insotit de un angajament ferm din partea acestora privind adoptarea monedei unice. O altfel de abordare nu s-ar dovedi decat o actiune iresponsabila.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO