Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Fitch: Rata creditelor neperformante va atinge maximul în T4 2012 sau T1 2013

Agenţia de rating Fitch: Rata creditelor neperformante va atinge maximul în T4 2012 sau T1 2013

Autor: Claudia Medrega

21.12.2012, 00:04 473

Rata împrumuturilor neperformante ar putea să atingă vârful în ultimul trimestru din acest an sau în primele trei luni din 2013 după trei ani de creştere neîntreruptă, o redresare de amploare a sectorului bancar nefiind posibilă în 2013, consideră analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch.

"Riscurile pentru acest scenariu ar putea să apară în situaţia unei redresări economice mai lente decât aşteptările şi în cazul prelungirii procesului de restructurare şi «curăţare» a portofoliului de credite la băncile mari, potrivit raportului "2013 Outlook: CEE Banks" realizat de Fitch.

Portofoliile de credite au fost sub presiune şi în acest an, iar o parte importantă din profiturile operaţionale a mers în provizioane. Rata creditelor neperformante a urcat la sfârşitul lunii septembrie la 17,3% din soldul împrumuturilor, faţă de 14,3% anul trecut. În condiţiile continuării creşterii creditelor neperformante şi în acest an sistemul bancar va înregistra pierdere, pe baza datelor preliminare.

Fitch se aşteaptă ca performanţa sistemului bancar românesc să înregistreze o îmbunătăţire anul viitor după pierderile înregistrate în 2010, 2011 şi primele nouă luni din 2012.

Însă, o redresare de amploare nu pare posibilă, având în vedere aşteptările pentru o îm­bunătăţire doar moderată a situaţiei economice. Fitch prognozează o creştere economică de 1,8% pentru România în 2013, comparativ cu 0,7% în 2012.

Poziţia sectorului bancar în privinţa lichidităţii va fi susţinută, probabil, în continuare de nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii (20% pentru pasive în valută şi 15% pentru lei), apreciază analiştii Fitch.

Rata de solvabilitate, care a ajuns la 14,7% la sfârşitul trimestrului trei, este calificată de analiştii Fitch ca fiind "moderată".

Nivelul minim al ratei de solvabilitate cerut de BNR începând din 2009 este de 10 procente (majorat faţă de minimul reglementat de 8 procente, din cauza crizei), astfel că băncile au în continuare un spaţiu pentru a absorbi even­tualele şocuri.

Fitch evaluează sistemul bancar din România ca "slab" în ceea ce priveşte calitatea activelor şi profitabilitatea, în timp ce pentru capitalizare şi finanţare calificativul este "mediu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO