Bănci și Asigurări

Agitatie pe piata. Dolarul inghite rapid 115 lei

09.01.2003, 00:00 10

Piata valutara interbancara a avut ieri o noua sedinta extrem de agitata, comparabila cu cea precedenta, cererea de valuta, mai ales in numele clinetilor, fiind destul de mare. In a doua parte a zilei insa, cresterea cotatiile a fost alimentata si de caderea, pe pietele externe, sub 1,04 euro/dolar a raportului dintre cele doua valute. Banca Nationala nu a fost prezenta pe piata potrivit dealerilor care spun ca ieri a fost ceva mai multa activitate si pe piata monetara unde pe fondul lichiditatii destul de ridicate dobanzile pe o zi au scazut  si pana la un minim de 6/12% pe an de la 12/16% pe an la inceputul zilei.
Revenind la piata valutara dealerii au avut o zi destul de agitata, cotatiile osciland intre 33.60/33.670, la deschidere, si 33.725/33.745 lei/dolar la inchidere. Banca Nationala a calculat un curs de schimb al leului in raport cu dolarul de 33.673 lei, fata de 33.558 lei/dolar in urma cu o zi, in timp ce cotatia leu/euro a sarit din nou de 35.000 de lei si s-a oprit la 35.032 lei pentru un euro.
Trezorierii vad luna aceasta o depreciere mai mare a leului in raport cu dolarul, aceasta fiind alimentata de repozitionarile clientilor pe valuta dupa ce la sfarsitul anului trecut marea parte a disponibilitatilor au fost transformate in lei. Ei cred ca leul va slabi in ianuarie in raport cu moneda americana cu 1,5-2
puncte procentuale.
Brokerii care opereaza in ringurile Bursei Monetar-Financiare de la Sibiu estimeaza insa ca luna aceasta deprecierea leu/dolar va fi de doar 0,85%. De altfel  primele contracte pe dolar cu scadenta in 31 ianuarie au fost facute pentru un pret de 33.785 lei. "Datorita faptului ca euro se mentine la un nivel foarte ridicat in raport cu dolarul, chiar si dupa anuntarea planului de redresare economica a administratiei Bush, cursul leu/dolar va mai stagna o perioada sub pragul de 34.000 de lei. Probabil ca numai dupa o clarificare a situatiei din Irak vom asista la o depreciere mai accentuata a leului in raport cu dolarul", considera un broker de la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO