Bănci și Asigurări

Alpha Bank: plus 20 mil. euro la capital, pentru consolidarea solvabilitatii

Alpha Bank: plus 20 mil. euro la capital, pentru consolidarea solvabilitatii

Sergiu Oprescu: Ne mentinem indicatorii de solvabilitate peste media sistemului

13.01.2009, 18:35 45

Alpha Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare elene, si-a majorat in decembrie capitalul cu 20 de milioane de euro, pentru a-si asigura un nivel confortabil al indicatorilor de stabilitate.

"A fost o masura prudentiala, de intarire a bazei de capital. Prin aceasta majorare banca isi mentine indicatorii de solvabilitate peste media sistemului, chiar si in conditiile unei deprecieri mai accentuate a leului din ultima perioada, ce erodeaza acesti indicatori", a comentat pentru ZF Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania.
Dupa aceasta majorare, Alpha, care este printre primele zece banci de pe piata, detine un capital social de 670,4 milioane de lei (circa 156 de milioane de euro, la cursul actual).
Aprecierea euro fata de leu duce la o majorare statistica a valorii activelor denominate in valuta, care pun astfel presiune pe indicatorul de solvabilitate (calculat ca raport intre activele ponderate la risc si capitalurile proprii), in conditiile in care bancile tin cea mai mare parte a capitalului in lei.
Bancpost, un alt jucator din top zece detinut de grupul elen EFG Eurobank, are de asemenea planificata o majorare de capital de 55 de milioane de euro. Actionarii urmeaza sa discute pe tema acestei majorari pe 26 ianuarie. SIF Transilvania si SIF Oltenia, care controleaza circa 10% din actiunile bancii, au aratat recent ca au rezerve fata de participarea la aceasta majorare de capital.
Alpha Bank avea in septembrie anul trecut credite in valoare de 4 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate la Atena de banca-mama (totalul ar putea astfel sa includa si unele finantari externalizate din bilantul local).
Potrivit propriilor estimari, cota de piata pe creditare era astfel de 7,6%, fata de 6% in septembrie 2007.
Banca avea o baza de depozite de 1,48 de miliarde de euro, care urcase cu 49% in perioada septembrie 2007 - septembrie 2008, timp in care creditele urcasera cu 72%.
In primele noua luni ale anului trecut Alpha Bank a obtinut un profit brut de 47,8 milioane de euro, dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada din 2007.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO