Bănci și Asigurări

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru T1/2023. Volumul subscrierilor şi-a încetinit masiv creştere, cu doar 2% în primele trei luni din 2023, până la 4,74 mld. lei. Piaţa RCA, segmentul care a propulsat piaţa anul trecut, a scăzut cu 8% în primele trei luni, până la 2,14 mld. lei

ASF a publicat raportul pieţei asigurărilor pentru...

Autor: Mircea Nica

26.06.2023, 12:46 130

Piaţa asigurărilor a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 4,74 mld. lei în primele trei luni din 2023, în creştere cu doar 2%, faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce pe zona asigurărilor generale, creşterea a fost de 2,3% până la 3,94 mld. lei, iar pe zona asigurărilor de viaţă, volumul subscrierilor a scăzut uşor cu 0,6%, până la 794,8 mil. lei, potrivit informaţiilor publicate de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în primul trimestru (T1) din 2023.

“Având în vedere că societatea Euroins România a derulat activitate pe parcursul trimestrului I 2023, până la retragerea autorizaţiei de funcţionare în martie 2023, informaţiile prezentate în cadrul raportului cuprind şi datele acestei companii, cu excepţia capitolelor referitoare la rata daunei şi rezervele tehnice, ca urmare a lipsei informaţiilor cu privire la rezervele de daună constituite de Euroins România, precum şi a capitolelor legate de profitabilitate, lichiditate şi datele statistice conform regimului Sovabilitate II”, se menţionează în raportul ASF.

Pe lângă creşterea uşoară a întregii pieţe şi scăderea uşoară pe zona asigurărilor de viaţă, volumul primelor brute subscrise pe zona asigurărilor RCA au scăzut cu 8% în primele trei luni din 2023, ajungând la 2,14 mld. lei, după ce anul trecut acest segment a fost cel care a propulsat întreaga piaţa spre recorduri în ceea ce priveşte volumul subscrierilor şi ritmurile de creştere consemnate.

Asigurările de sănătate în schimb au consemant un avans simţitor de 35% în primele trei luni din 2023, faţă de perioada similară a anului trecut, până la 248 mil. lei,  în timp ce asigurările Casco au fost tot pe zona pozitivă, cu un avans de 13,5%, până la 774 mil. lei la finalul lunii martie 2023.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO