Bănci și Asigurări

Atenţie, cresc dobânzile! Unicredit se aşteaptă ca BNR să majoreze din nou miercuri dobânda de politică monetară

Atenţie, cresc dobânzile! Unicredit se aşteaptă ca...

Autor: Roxana Rosu

05.02.2018, 14:20 8874

BNR va modifica probabil miercuri dobânda de politică monetară la 2,25%, ultima mişcare de acest tip având loc pe 8 ianuarie, când instituţia a majorat dobânda de la 1,75% la 2%, apreciază analiştii UniCredit.

Tot în ianuarie, Banca Centrală a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3% de la 2,75%.

La finalul anului trecut inflaţia ajunsese deja spre 3,3%, iar analiştii UniCredit se aşteaptă la depăşirea targetului de 1,5-3,5% încă din ianuarie 2018, urmată de revenirea spre pragul superior al intervalului spre sfârşitul lui 2018 şi nivelurile apropiate de 3% în 2019.

În aceste condiţii, având în vedere că dobânzile trebuie să fie conectate cu creşterea inflaţiei, şi ţinând cont de riscurile inflaţioniste, analiştii cred că va fi nevoie de încă patru majorări ale dobânzii de politică monetară, cu câte 0,25 puncte, în acest an pentru a stabiliza inflaţia şi aşteptările de inflaţie în intervalul dorit în următorii doi ani. Astfel, dobânda de politică monetară va ajunge la 3% până în toamna acestui an.

”BNR a fost obligată să acţioneze în ianuarie având în vedere că inflaţia sărise deja la 3,2% în noiembrie, cu 0,5 puncte peste prognoza pentru finalul anului. Ţinând cont de incertitudinile şi riscurile legate de evoluţia inflaţiei, mişcarea BNR a fost menită să refacă încrederea că Banca Centrală îşi va respecta mandatul privind stabilitatea preţurilor şi să evite vânzarea de obligaţiuni”, se arată în analiza UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24