Bănci și Asigurări

Austriecii au preluat controlul la Asirom

08.11.2007, 20:57 57

Austriecii de la Vienna Insurance Group au preluat ieri oficial controlul la compania de asigurari Asirom, numarul 4 pe piata locala a asigurarilor generale, dupa ce au cumparat pe Bursa un pachet de 20,2% din actiuni, ajungand la 50,2% din companie. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 98 milioane de lei (28,8 milioane de euro) si evalueaza Asirom la 143 de milioane de euro.
"Dupa achizitia Asirom, Vienna Insurance Group este liderul incontestabil al pietei asigurarilor din Romania. Ca urmare, Vienna Insurance Group va beneficia foarte mult de pe urma cresterii puternice a pietei romanesti", spune G?nter Geyerm, CEO al companiei austriece.
Vanzatorul a fost compania InterAgro, singura, in afara de austrieci, care detinea un pachet semnificativ. Omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza InterAgro, nu a putut fi contactat ieri perntru a comenta tranzactia.
Inainte de tranzactie Vienna Insurance detinea un pachet de 30% din companie, pachet cumparat in luna iulie cu 47 de milioane de euro.
Tranzactia de ieri vine la cateva zile dupa de Consiliul Concurentei a avizat achizitia pachetului de 30% din actiuni din iulie.
Austriecii mai detin pe piata locala companiile de asigurari Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras. Aceasta din urma, specializata in asigurari agricole, ar putea fi inchisa sau portofoliul de asigurari ar putea fi transferat catre o alta companie de asigurari, conform reprezentantilor companiei austriece. Decizia ar fi primul pas in reorganizarea operatiunilor Vienna Insurance pe piata locala.
Conform legislatiei pietei de capital, Vienna Insurance va trebui sa lanseze o oferta publica de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine in termen de doua luni.
Asirom s-a aflat in declin in ultimii ani in privinta cotei de piata, pierzand pozitia de lider in favoarea companiilor cu capital strain. La jumatatea anului compania ocupa locul al patrulea pe piata asigurarilor generale si locul cinci pe piata asigurarilor de viata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO