Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca a facut un profit net de 26,4 milioane de euro

Banca Romaneasca a facut un profit net de 26,4 milioane de euro

Andreas Maragkoudakis: Vom selecta cu mare atentie clientii

18.03.2009, 14:10 70

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen National Bank of Greece (NBG), a obtinut anul trecut un profit net de 26,4 de milioane de euro, in crestere cu 76% fata de castigul din 2007.

Activele bancii au urcat cu aproape 42%, pana la 2,75 miliarde de euro, cresterea fiind alimentata in continuare de expansiunea creditarii.
Grupul NBG a anuntat ca a obtinut un profit net din operatiunile din Romania de 32 de milioane de euro, fata de 15 milioane de euro in anul precedent. Rezultatul a fost puternic influentat de constituirea de provizioane pentru acoperirea riscurilor. Profitul inainte de constituirea provizioanelor era de 61 de milioane de euro, potrivit datelor prezentate de NBG. Grupul noteaza ca ponderea expunerilor neperformante s-a dublat pe parcursul anului 2008, urcand la 1,2% din totalul activelor. Totusi, acestea sunt acoperite in proportie de 119% de provizioane, fara a lua in calcul si garantiile materiale.
"Avem o pondere a creditelor neperformante foarte mica. Vom continua sa facem afaceri, dar cu mare grija. Ma astept ca activele sa urce cu cel mult 10% anul acesta", a comentat pentru ZF Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti.
La nivelul individual, Banca Romaneasca a avut anul trecut cheltuieli cu provizioanele de 22 milioane de euro (ca impact asupra contului de profit si pierdere). La sfarsitul anului banca avea constituite provizioane de 26 de milioane de euro, in conditiile in care creditele neperformante (cu intarzieri la plata ratelor mai mari de 120 de zile) erau de 25 de milioane de euro.
Banca Romaneasca a obtinut anul trecut venituri din dobanzi de 72 de milioane de euro, la care s-au adaugat 11 milioane de euro din comisioane si 37 de milioane de euro, din alte operatiuni (inclusiv tranzactii pe piata valutara). Cheltuielile operationale au urcat la 69,5 milioane de euro.
Datele sunt calculate potrivit Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
Grupul NBG, unul dintre jucatorii de top in sectorul financiar elen, detine pe piata locala Banca Romaneasca, o companie de leasing - fosta Eurial Leasing, trecuta recent sub brandul NBG Leasing, o societate de asigurari - Garanta si una de servicii financiare, Eteba. Datele prezentate de NBG sunt consolidate pentru toate companiile de pe piata locala.
Banca Romaneasca avea in decembrie un portofoliu de credite de aproape 2 miliarde de euro (incluzand si expunerile externalizate din bilantul local), din care finantarile de retail reprezentau putin peste un miliard de euro. Grupul a raportat un sold al creditelor in Romania de 2,2 miliarde de euro, cu 43% mai mare fata de decembrie 2007. In trimestrul al patrulea cresterea portofoliului a fost de numai 2%, in conditiile in care pe retail a fost o stagnare, iar pe corporate soldul a urcat cu 3%.
Din portofoliu, creditele ipotecare reprezinta 0,7 milarde de euro, iar cele de consum 0,3 miliarde de euro. Expunerile fata de corporatii totalizeaza 0,4 miliarde de euro, iar cele fata de companii de talie medie 0,5 miliarde de euro. NBG calculeaza astfel ca 84% din credite au in spate garantii, exceptie facand doar cele de consum.
Depozitele atrase de Banca Romaneasca totalizeaza 786 de milioane de euro, marcand o crestere anuala cu 21%. In trimestrul al patrulea soldul a urcat cu 5%.
Desi la nivel agregat raportul credite/depozite urca spre 250%, grecii noteaza ca pe segmentul de lei creditele sunt finantate integral prin depozitele atrase.
"NBG are o pozitie de lichiditate foarte buna comparativ cu alte banci si va finanta cresterea Bancii Romanesti daca va fi nevoie de resurse suplimentare", mai spune Maragkoudakis.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO