Bănci și Asigurări

Bancherii: Am inceput sa ne furam angajatii unii altora

Bancherii: Am inceput sa ne furam angajatii unii altora

Radu Ghetea, presedintele CEC

21.11.2007, 17:53 20

Expansiunea agresiva a sistemului bancar din ultimii ani a inceput sa creeze probleme in gasirea personalului, lucru care face ca bancherii sa se "bata" pe angajati si sa si-i "fure" unii altora.
"Cu atatea banci in piata, se simte o acuta lipsa de personal calificat. Ca o gluma, as putea spune ca am inceput sa ne 'batem' pe functionarii bancari si sa ni-i 'furam' unii altora", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al Casei de Economii si Consemnatiuni.
In prezent, pe piata de profil sunt prezente 41 de banci care opereaza peste 5.200 de unitati la nivel national. Datele statistice arata ca la finele lunii septembrie in sistemul bancar lucrau aproape 73.000 de persoane, cu 17% mai mult decat la sfarsitul aceleiasi luni din anul trecut.
De altfel, in ultimii trei ani, numarul angajatilor care lucreaza in banci a crescut cu 46%, de la 50.000 la finele lunii septembrie 2004 la aproape 73.000 in septembrie 2007. In acelasi timp, salariile in domeniul bancar sunt printre cele mai competitive de pe piata, ajungand la aproape 1.000 de euro net pe luna.
Ghetea spune ca, desi este cea mai veche banca din Romania, CEC nu face exceptie de la tendinta generala, si anume aceea a unei lipse de personal calificat in domeniul bancar.
Deficitul de forta de munca este confirmat si de Florin Luca, directorul executiv al Departamentului de Resurse Umane din cadrul BRD - Groupe Societe Generale. "Pentru angajatorii din domeniul bancar, gasirea candidatilor potriviti a devenit in ultima perioada un demers extrem de complicat", a spus Luca, adaugand ca numai BRD a angajat in ultimii ani peste sase mii de persoane.
In cautare de angajati este si UniCredit Tiriac Bank care intentioneaza sa atraga in banca in special tineri. "Vizam studentii in ultimul an, absolventi sau masteranzi ai facultatilor cu profil economic sau tineri profesionisti. Nu excludem insa absolventii facultatilor cu alt profil decat cel economic, precum politehnica, drept sau limbi straine", precizeaza reprezentantii Departamentului de Resurse Umane din cadrul bancii.
Pentru a rezolva o parte din problemele de personal, zece dintre cele mai active banci de pe piata vor participa la Targul locurilor de munca din sistemul bancar, care debuteaza astazi la Sala Palatului. Evenimentul, care dureaza doua zile, este organizat de trustul de presa online Multi Media Net.
BRD, Raiffeisen Bank, Citibank, Banca Transilvania, UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, CEC, MKB Romexterra Bank si Oxygen Consulting (companie de recrutare ce reprezinta la targ alte doua banci) sunt bancile care au anuntat ca vor pune la bataie sute de locuri de munca. Printre pozitiile scoase la concurs se numara cele de analisti credite, responsabili carduri, administratori cont sau contabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO