Bănci și Asigurări

Bancile romanesti nu au bani de dat pe ratinguri

31.08.2001, 00:00 14



Bancile care opereaza pe piata bancara romaneasca fac prea putin obiectul analizelor si studiilor efectuate de agentiile de rating, din 44 de institutii financiar-bancare practic doar cinci-sase beneficiaza de calificative din partea acestora. Costul implicat de un acordarea unui rating se ridica in unele cazuri pana la 25.000 dolari.

Unele dintre acestea nu au nevoie de ele, potrivit oficialilor, iar altele - mai exact sucursalele bancilor straine - isi insusesc ratingurile acordate afara "bancilor mama".

O alta cauza ar fi si faptul ca sumele implicate de acordarea de ratinguri (note pentru diversi indicatori) sunt destul de ridicate, iar bancile mici si mijlocii si care in plus nici "nu au ce vinde" nu considera ca aceasta cheltuiala ar fi justificata.

Un audit al bancii pe baza caruia se pot acorda ratinguri variaza intre 15.000-25.000 de dolari in functie de talia bancii a carei situatie este analizata, precum si de agentia de rating care realizeaza aceasta analiza.

Cele trei-patru banci importante din sistem - Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banc Post, Banca Agricola sunt practic printre putinele care beneficiaza de un rating (vezi tabelul alaturat)

In prezent, exista trei agentii importante de rating la nivel mondial: Fitch IBCA, Standard & Poors si Moody's, fiecare cu propriul sau sistem de rating, sisteme care in esenta sunt destul de asemanatoare. Ratingul se acorda atat pentru activitatea globala a bancii, cat si pe elemente de portofoliu: datoria pe termen lung, datoria pe termen scurt etc. El este puternic influentat si de ratingul tarii in care activeaza respectiva banca, mai exact nu poate sa-l depaseasca.

Ca o noutate pentru piata romaneasca, in aceasta vara, cea mai mare agentie europeana de rating Fitch a acordat bancilor romanesti asa numitul "rating de sprijin". Pentru BCR, de exemplu, acesta a fost "2T"si reflecta opinia Fitch potrivit careia autoritatile romane vor sustine banca, in cazul in care va fi necesar, ca urmare a pozitiei sale esentiale in sectorul bancar si a faptului ca se afla inca sub controlul statului.

Conform scalei de ratinguri a Fitch, simplificata in luna mai a acestui an, ratingul "2" este acordat unei banci pentru care sprijinul statului ar fi disponibil, chiar in absenta unei garantii certe.

Acest lucru s-ar putea datora, de exemplu, importantei pe care o are banca pentru economie sau relatiei sale istorice cu autoritatile. Sufixul "T" indica existenta unui risc semnificativ sau potential de origine economica si/sau politica, care ar putea impiedica sustinerea creditorilor externi.

Ratingul pentru sprijin evalueaza daca o institutie va fi sau nu sustinuta de proprietarii sai ori de autoritatile guvernamentale in situatia in care se va confrunta cu dificultati. Ca urmare a rolului esential pe care il joaca bancile in sistemul financiar, bancile centrale sunt considerate creditori potentiali in ultima instanta.

Acest rating nu este acordat datoriilor unei banci, ci reprezinta o evaluare a soliditatii sale intrinsece si a gradului de sprijin exterior care ar putea fi disponibil sau nu. Ratingul "1" este atribuit unei banci pentru care exista o garantie legala clara din partea statului sau unei banci cu o asemenea importanta internationala si nationala incat sprijinul din partea statului ar fi asigurat, daca s-ar impune.

Statul in cauza trebuie sa fie pregatit si capabil sa-si sprijine principalele banci. Ratingul "3" este atribuit unei banci ai carei proprietari institutionali au o reputatie si resurse suficiente pentru a o sustine, in cazul in care va fi necesar. Ratingul "4" este atribuit unei banci pentru care sustinerea este probabila, dar nesigura. Ratingul "5" este acordat unei banci care ar putea fi sustinuta, dar exista un grad ridicat de incertitudine in acest sens.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO