Bănci și Asigurări

Bancile si-au injumatatit plasamentele la BNR

19.06.2007, 18:17 18

BNR a tinut in afara pietei in mai 6,65 miliarde de lei (circa 2 miliarde de euro), sumele fiind aproape la jumatate fata de luna precendenta.
Soldul sumelor absorbite de BNR prin intermediul operatiunilor de piata (atragerea de depozite la o luna si vanzarea de certificate de depozit pe trei luni) s-a prabusit in mai, dupa ce inregistrase cresteri in lunile precedente. Evolutia a avut loc in conditiile in care piata monetara a trecut printr-o criza de lichiditate, de la sfarsitul lui aprilie. Platile semnificative realizate de companii catre bugetul de stat au facut ca la sfarsitul lui aprilie sa iasa din piata echivalentul a 2 miliarde de euro. Pe fondul lichiditatii foarte scazute, dobanzile pe termen scurt au urcat puternic, atingand varfuri de peste 70% pe an.
In aceste conditii, bancile comerciale nu au mai fost interesate sa plaseze bani la BNR la o dobanda de 7,25% pe luna, iar autoritatea monetara a suspendat chiar o serie de licitatii la inceputul lui mai. In conditiile in care depozitele atrase anterior au ajuns la scadenta iar altele noi nu au mai fost constituite, soldul sumelor sterilizate a coborat semnificativ.
Mai mult, in cursul lunii mai BNR a fost nevoita sa injecteze temporar lichiditati in piata, prin intermediul unor operatiuni repo. La sfarsitul lunii, stocul mediu zilnic pe operatiuni repo a indicat 1,79 miliarde de lei, tranzactiile fiind derulate la o dobanda medie de 7,92% pe an. In cadrul operatiunilor repo BNR ofera bancilor comerciale imprumuturi pe scadente scurte (o saptamana), care trebuie insa garantate cu titluri de stat.
Spre sfarsitul lunii lichiditatea pietei monetare a revenit, pe masura ce au ajuns la scadenta depozite la BNR, iar banii absorbiti de Trezorerie au inceput sa se intoarca in sistem. Astfel, banca centrala a reluat si licitatiile pentru atragerea de depozite, renuntand la operatiunile repo. Guvernatorul Mugur Isarescu a subliniat recent ca volumul mediu al sterilizarilor a coborat in ultimele luni la circa
3 mld. euro, fata de valori de pana la 10 mld. euro in anii trecuti, o parte din fondurile in exces fiind absorbite in economia reala.
Cu toate acestea, guvernatorul a subliniat ca BNR se afla inca in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, fara sa dea o indicatie asupra momentului cand ar putea sa devina creditor net. In mod traditional, bancile centrale sunt creditor de ultima instanta pentru bancile comerciale. Pozitia BNR de debitor net fata de sistemul bancar ingreuneaza si transmiterea mesajelor de politica monetara, prin intermediul dobanzii, care ar trebui totusi sa fie principalul instrument.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO