Bănci și Asigurări

Bancile tin mai putin la solvabilitate si arunca tot mai multi bani in creditare

Bancile tin mai putin la solvabilitate si arunca tot mai multi bani in creditare

Click pentru imaginea intreaga

16.02.2007, 15:53 34

Rata de solvabilitate in sistemul bancar a scazut rapid pe parcursul anului trecut, coborand in decembrie sub nivelul de la sfarsitul lui 1999.
In perioada decembrie 2005-decembrie 2006, solvabilitatea s-a diminuat cu aproape 3,8 puncte procentuale, ajungand la 17,34%.
Trendul a fost anticipat de banca centrala in primul raport asupra stabilitatii financiare dat publicitatii la jumatatea anului trecut, insa nu era considerat un motiv de ingrijorare in conditiile in care solvabilitatea are loc sa mai scada pana la pragul minim de 8% valabil in UE si de la 1 ianuarie si pe piata romaneasca.
Scaderea solvabilitatii indica o rata mai mare de utilizare a resurselor bancilor pentru acordarea de credite, tendinta fiind mult mai vizibila in cazul bancilor mari, care nu mai mentin capitaluri semnificative nefolosite. Inca din martie 2006, rata de solvabilitate a bancilor mari coborase la 15,46%, destul de aproape de pragul minim de 12% valabil la vremea respectiva.
Scaderea a avut loc in contextul accentuarii competitiei pe piata creditelor. Cele mai mari cinci banci dupa cota de piata pe active si-au consolidat pozitia dominanta in cursul lui 2006, majorandu-si cota de segmentul de creditare de la 61,2% la sfarsitul lui 2005 la 64,5% in septembrie 2006.
Raportul din vara al BNR concluziona ca in pofida manifestarii unui trend descendent al raportului de solvabilitate, nivelul de capitalizare consemnat de banci asigura inca un potential substantial de crestere a creditului neguvernamental. Intre timp, unele banci si-au majorat capitalul social in timp ce altele au atras de pe piata interna sau externa finantari semnificative care sa le permita continuarea creditarii inclusiv pe scadente din ce in ce mai lungi.
Bancile mari se bazeaza intr-o masura din ce in ce mai mica pe autofinantare, preferand finantarile atrase, spre deosebire de bancile mici, unde gradul de autofinantare se ridica la 11,92% la 31 martie 2006, fata de 6,37% in cazul marilor jucatori.
Ponderea creditelor acordate de banci in totalul activelor a atins in noiembrie 2006 un maxim istoric de 56,55%, urmat de o corectie in decembrie, cand a coborat la 53,22%. Cu toate acestea, cresterea fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2005 a fost de 6,6 puncte procentuale, indicand sub o alta forma expansiunea creditului bancar.
Un impact semnificativ asupra solvabilitatii bancilor l-ar putea avea schimbarea reglementarii din Codul fiscal privind modul de constituire si utilizare a rezervelor de catre banci. Conform noii prevederi, "sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor doar in conditiile in care asupra acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii respective, potrivit legii". Daca reglementarea ar fi aplicata retroactiv asupra rezervelor a caror constituire a fost deductibila la calculul profitului impozabil, iar bancile ar avea de platit diferente de impozit de la data constituirii sau majorarii rezervelor respective, solvabilitatea la nivelul sistemului bancar ar scadea - conform datelor de la 30 septembrie 2006 - de la 17,86% la 15,01%, potrivit rezultatului unei simulari realizate de BNR.
Daca s-ar aplica principiul neretroactivitatii legii in timp, efectul asupra solvabilitatii ar fi mult mai mic, cu o scadere de la 17,86% la 17,54%.
Expertii Bancii Nationale noteaza ca principiul amintit a fost aplicat si in cazul tratamentului rezervelor din reevaluare a imobilizarilor corporale.
Obligatia bancilor de recalculare a impozitului pe profit in cazul utilizarii rezervelor pentru acoperirea pierderilor sau majorarii capitalului social a fost introdusa prin Codul fiscal care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004. BNR considera ca rezervele constituite anterior nu ar trebui afectate de noile prevederi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO