Bănci și Asigurări

Bancpost: 9,3 mil. euro profit la sase luni

23.09.2005, 17:33 14

Bancpost a inregistrat in primul semestru un profit net de 9,3 milioane de euro, in scadere cu 15% fata de rezultatul obtinut la jumatatea anului trecut.

Rezultatul a fost influentat de planurile masive de investitii. Bancpost a introdus la inceputul anului un nou sistem informatic si opereaza in prezent o campanie de deschidere de noi unitati, concomitent cu restructurarea celor existente.

Activele totale ale bancii valorau la sfarsitul lui iulie peste 1,3 miliarde de euro, marcand o crestere cu 75% fata de jumatatea anului trecut. Exprimata pentru perioada iunie 2004 - iunie curent, cresterea este de 58%.

La jumatatea anului Bancpost era supralichida, asemenea majoritatii jucatorilor din sistem, avand un sold al depozitelor de 653 mil. euro. Soldul creditelor acordate de banca totaliza la sfarsitul lui iunie 653 mil. euro, in crestere cu 60% fata de jumatatea anului trecut. Toate rezultatele sunt exprimate conform Standardelor Romanesti de Contabilitate (RAS).

Presedintele Mihai Bogza a declarat recent pentru ZF ca profitablitatea bancii va fi serios afectata de noile reglementari ale BNR privind provizionarea creditelor acordate debitorilor persoane fizice. Totodata, Bancpost depaseste plafonul impus pentru creditele in valuta de 300% din capitalurile proprii, astfel ca banca va fi nevoita sa se reorienteze catre finantarile in lei.

Oficialii bancii anuntasera anul trecut ambitia de a depasi Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) din punctul de vedere al activelor, pentru a-si asigura locul al treilea in topul jucatorilor din sistem. La jumatatea anului, CEC detinea active in valoare de 1,5 miliarde de euro, insa configuratia clasamentului este neclara, in conditiile in care unii jucatori nu au publicat inca rezultatele la primul semestru.

BCR ramane liderul sistemului bancar, cu active de 7,6 miliarde de euro, urmata de BRD - SocGen, cu active de 4,1 mld. euro. Pe locul al treilea se situeaza Raiffeisen Bank, cu active totale in valoare de 2,57 mld. euro.

Principalul actionar al Bancpost este EFG Eurobank, al treilea jucator din sistemul bancar elen, care detine 62% din actiunile bancii.

Eurobank a inceput constructia unui grup financiar in jurul bancii, recent fiind deschise trei subsidiare - EFG Eurobank Leasing, EFG Asset Management, specializata in administrarea de active, si EFG Properties - companie imobiliara. De asemenea, Eurobank a preluat in primavara firma de brokeraj Capital Securities, rebotezata cu numele EFG Securities. Pana la inceputul anului viitor, EFG intentioneaza sa infiinteze si un fond mutual, folosindu-si experienta de pe piata elena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO