Bănci și Asigurări

Bancpost a facut profit de 20,2 mil. euro la sase luni

Bancpost a facut profit de 20,2 mil. euro la sase luni

Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost: In privinta profitabilitatii, suntem in linie cu bugetul. In ceea ce priveste volumele de credite si depozite, am crescut mai rapid decat ansamblul sectorului bancar, dar putin mai lent decat ne-am fi dorit, in principal pe fondul crizei internationale care a facut accesul la resurse mai scump.

01.08.2008, 19:02 17

Grupul financiar din jurul Bancpost, controlat de grecii de la EFG Eurobank, a inregistrat in primul semestru un profit net de 23,5 milioane de euro, de trei ori mai mare decat castigul realizat in perioada similara din 2007.
Activele grupulului au urcat cu 44% in euro, pana la 5,3 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri seara la Atena de Eurobank, unul dintre cele mai mari grupuri financiare elene. Bancpost a realizat la nivel de banca un profit (calculat conform IFRS) de 20,2 milioane de euro.
"In privinta profitabilitatii, suntem in linie cu bugetul. In ceea ce priveste volumele de credite si depozite, am crescut mai rapid decat ansamblul sectorului bancar, dar putin mai lent decat ne-am fi dorit, in principal pe fondul crizei internationale care a facut accesul la resurse mai scump", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. El spune ca majorarea profitului a fost sustinuta de tinerea sub control a costurilor si a riscurilor, dar reflecta si "materializarea rezultatelor restructurarii efectuate in anii precedenti."
Portofoliul de credite a urcat cu 52%, pana la 3,8 miliarde de euro. Raportul grupului reflecta insa toate expunerile pe Romania, fara sa precizeze cate din afaceri au fost pastrate in bilantul local al Bancpost si cate au fost inregistrate in strainatate.
"A doua parte a anului va aduce provocari suplimentare pentru sectorul bancar, daca ne gandim numai la proiectul de norma al BNR privind creditarea persoanelor fizice, care va avea un impact negativ major asupra vitezei de crestere a imprumuturilor. Totusi, in ceea ce priveste profitabilitatea la nivelul intregului an nu vedem necesara o revizuire a bugetului", mai spune Bogza.
Grupul Eurobank a obtinut in Romania venituri operationale de 159 de milioane de euro in primul semestru, cu 45% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, cheltuielile operationale au urcat mai incet, cu 10%, pana la 97 mil. euro.
In primul semestru Bancpost si-a extins reteaua teritoriala cu doar 32 de unitati, ajungand sa opereze 268 de agentii de retail si 19 centre dedicate clientilor corporativi. Dintre unitatile nou deschise, 31 sunt agentii pentru clientii de retail, iar una este dedicata clientilor corporate.
Pe partea de atragere de depozite banca a crescut mai incet, soldul urcand cu numai 38% fata de iunie anul trecut, pana la 1,8 miliarde de euro.
Profitabilitatea Bancpost s-a imbunatatit in ultimii ani. In 2005 banca incheiase pe pierdere, dupa ce a suportat costuri mari cu disponibilizarea unui numar important de salariati, iar in 2006 profitul s-a ridicat la doar 4,3 milioane de euro. Anul trecut grupul a realizat un castig net de aproape 29 de milioane de euro.
BCR, liderul sistemului bancar, a realizat in primul semestru un profit net de 206 milioane de euro, respectiv de aproape noua ori mai mare decat Bancpost, la active de 16,6 miliarde de euro, adica de numai trei ori mai mari.
Banca Transilvania, singurul jucator de top cu capital privat autohton, a obtinut in primele sase luni un profit net de 30 de milioane de euro, in timp ce activele au urcat la 4,3 miliarde de euro in iunie, potrivit rezultatelor preliminare anuntate de banca.
Austriecii de la Volksbank, care aveau active de 4,5 miliarde de euro in iunie, au facut un profit brut de 17,7 milioane de euro pe primul semestru. Imaginea topului este incompleta, in conditiile in care nu toti jucatorii si-au facut publice rezultatele pana la acest moment, iar compararea datelor este ingreunata de externalizarea activelor. Oricum, jucatorii mari care au incercat sa creasca agresiv pentru a castiga cota de piata inregistreaza inca o profitabilitate scazuta fata de bancile de pe primele pozitii din sistem.
Cu active de 5,3 miliarde de euro, Romania este cea mai mare piata din regiunea Europei Centrale si de Est pentru Eurobank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO