Bănci și Asigurări

BCR iese la vanzare inaintea CEC

03.03.2005, 00:00 30

Procesele de privatizare ale Bancii Comerciale Romane (BCR) si Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) ar trebui sa aiba loc la o diferenta de cateva luni, pentru a permite investitorilor interesati de ambele banci sa isi stabileasca strategiile, apreciaza presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea.


Potrivit lui Zbarcea, "timing-ul" dintre cele doua privatizari trebuie stabilit cat mai curand, pentru a nu transmite un mesaj distorsionat mediului bancar.


El a afirmat, ieri, la Comisia de politica economica a Camerei Deputatilor, ca intervalul de timp dintre operatiuni ar trebui sa fie de trei-patru luni, pentru a permite investitorilor care au pierdut cursa pentru una dintre institutii sa poata concura pentru preluarea celeilalte.


Presedintele AVAS a mentionat ca privatizarea BCR este una din prioritatile Guvernului, astfel ca procesul de privatizare va fi accelerat.


Astfel, camera de date va fi disponibila in aproximativ doua-trei luni, pentru a permite lansarea anuntului de privatizare, conform strategiei prezentate Guvernului de consultant. Recent, comisia de privatizare a BCR a decis sa mentina societatea Daiwa Securities drept consultant la privatizarea BCR.


BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, care au depasit sase miliarde de euro la finele anului trecut.


Analistii apreciaza ca statul ar avea mai mult de castigat prin vanzarea BCR inaintea CEC, pentru ca astfel ar creste concurenta si pretul pentru banca mai mica.



Procesul de transfer al BCR in proprietate privata a inceput anul trecut, prin vinzarea a 25% plus doua actiuni, in cote egale, catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation.



Finalizarea privatizarii bancii presupune transferul unui pachet de 51% din actiuni catre un investitor strategic de renume, o serie de banci importante, precum grupul german HVB, Deutsche Bank si UniCredit, exprimandu-si deja interesul.



Statul roman detine 36,88% din actiunile bancii. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.



Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, recent, ca procesul de privatizare a BCR va fi finalizat cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor, pentru a raspunde exigentelor Fondului Monetar International.



CEC are un capital social de 1.497 miliarde lei, peste 9.000 de salariati si 1.408 unitati teritoriale. Pana la sfarsitul acestui an, Guvernul si-a propus sa finalizeze procesul de privatizare a bancii, care a atras interesul Erste Bank - Austria, OTP Bank - Ungaria, HVB - Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO