Bănci și Asigurări

BCR va fi scoasa la privatizare in septembrie

13.07.2000, 00:00 15



Cea mai mare banca care activeaza pe piata romaneasca Banca Comerciala Romana (BCR) va fi scoasa la privatizare cel mai devreme in luna septembrie, a declarat ieri Alin Giurgiu, directorul executiv al Fondului Proprietatii de Stat (FPS), actionarul majoritar al bancii.

"Pana pe 18 iulie consortiul desemnat sa ofere consultanta in vederea privatizarii trebuie sa depuna forma finala a studiului de fezabilitate, urmand ca cel mai tarziu la sfarsitul lunii septembrie sa facem anuntul international pentru scoaterea la vanzare a pachetului majoritar al bancii", a afirmat Giurgiu.

BCR este cea mai puternica banca de pe piata romaneasca, ocupand de departe primul loc din punct de vedere al activului net bilantier (calculat ca diferenta intre activele totale si datorii), respectiv 31,87%. ai dimensiunea capitalului social o plaseaza tot pe primul loc, la sfarsitul anului trecut valoarea acestuia fiind de 2.527 miliarde de lei dintr-un total al nivelul intregului sistem de 9.591 miliarde de lei. In plus, Banca Comerciala Romana finanteaza 40% din economia nationala si deruleaza 25% din afacerile comerciale ale Romaniei.

Banca a obtinut anul trecut un profit brut de peste 2.000 miliarde de lei, mai mare cu aproape o treime fata de 1998, banca urmand sa plateasca dividende actionarilor de 260 miliarde de lei si sa-si constituie rezerve si fonduri in suma de 857,6 miliarde de lei.

Intrcat detine ponderea cea mai mare in sistemul bancar, este de asteptat ca interesul pentru privatizarea BCR sa fie destul de ridicat, iar catre cine va fi vadut pachetului de 70% din BCR va fi o decizie politica.

Pentru consultanta in vederea privatizarii bancii anul trecut a fost desemnat consortiul international condus de banca de investitii americana Merrill Lynch. Din consortiu mai fac parte firma de audit Arthur Andersen, firma de avocati Nestor Nestor & Kingston Petersen si firma de relatii publice Citigate Dewe Rogerson. Privatizarea BCR face parte dintr-un program UE - Phare de 6 milioane de euro, destinat restructurarii sectorului financiar, inclusiv privatizarea Bancii Agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO