Bănci și Asigurări

BEI, 250 mil. euro pentru firmele de leasing

02.06.2008, 19:01 8

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) va imprumuta mai multe companii locale de leasing cu pana la 250 de milioane de euro, pentru a sustine activitatea de creditare a intreprinderilor mici si mijlocii.
"Linia de credit va contribui la dezvoltarea finantarilor pe termen lung in Romania. Linia va asigura finantarea pe termen lung pentru proiecte eligibile de finantare prin leasing propuse de intreprinderi mici sau mijlocii sau autoritati publice", potrivit proiectului anuntat de BEI. In prezent, proiectul este in stadiu de evaluare. Finantarile vor avea si o componenta de sume nerambursabile (grant), in masura in care va exista posibilitatea.
Fondurile vor fi utilizate cu precadere pentru industrie, inclusiv agroindustrie, servicii comerciale, sanatate, educatie, energie si protectia mediului.
Companiile care vor intermedia finantarea trebuie sa se asigure ca beneficiarii fondurilor vor respecta directivele UE si cele romanesti, in special pe cele care se refera la contractele cu sectorul public.
Finantarea prin leasing reprezinta o alternativa la creditele bancare clasice. Criteriile de eligibilitate impuse de companiile de leasing sunt mai relaxate decat cele utilizate de banci, in conditiile in care acestea pastreaza proprietatea asupra bunului finantat. De altfel, industria leasing-ului se afla in plin proces de migrare dinspre finantarile pentru achizitia de automobile spre echipamente. Desi majoritatea jucatorilor au anuntat planuri in acest sens, ponderea detinuta de echipamente in totalul finantarilor acordate de companiile de leasing este inca scazuta.
Leasingul pentru echipamente a reprezentat anul trecut 21% din piata, cu finantari de 974 de milioane de euro. Acest segment este dominat de sectorul constructiilor, pentru care se acorda 37% din finantari, potrivit datelor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.
La mare distanta de sectorul constructiilor se afla echipamentele pentru domeniul IT si software (8%), echipamentele pentru industria metalurgica (8%), cele pentru service-urile auto (7%), pentru industria alimentara (6%), echipamentele medicale (6%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO