Bănci și Asigurări

BERD acordă CEZ Distribuţie un împrumut sindicalizat de 675 milioane lei, pentru investiţii

BERD acordă CEZ Distribuţie un împrumut sindicalizat...

Autor: Anca Dumitrescu

27.10.2015, 14:30 393

Finanţarea este structurată într-un împrumut în valoare de 281,25 milioane de lei (64 milioane euro) din partea BERD şi fonduri sindicalizate de 393,75 milioane de lei (89,7 milioane euro), se arată într-un comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Proiectele se referă la programele de investiţii din perioada 2015-2016 în reţeaua de distribuţie, în vederea reducerii costurilor, pentru îmbunătăţirea eficienţei şi instalarea de contoare inteligente, restructurarea balanţei contabile pentru optimizarea structurii capitalului şi asigurarea de capital de lucru.

"Susţinem de mulţi ani reforma din sectorul român al electricităţii şi suntem încântaţi să continuăm angajamentul cu acest împrumut. Introducerea de contoare inteligente şi crearea unei baze pentru reţele smart va fi un nou pas major şi va conduce la creşterea eficienţei, în beneficiul furnizorului, al clienţilor şi, desigur, al mediului", a declarat Nandita Parshad, director pentru Electricitate şi Energie la BERD.

Matteo Patrone, directorul BERD în România, a adăugat că o reţea de electricitate de ultimă generaţie în România este un nou pas către eliberarea potenţialului economic al României.

"Este un exemplu excelent de investiţie în infrastructură care va avea un efect de durată şi va aduce un beneficiu comercial clienţilor, precum şi consumatorilor privaţi, prin recompensarea consumului responsabil. Avem încredere că proiectul poate fi un model de succes, care va atrage numeroşi succesori", a spus Patrone.

Directorul de ţară şi preşedintele board-ului CEZ, Martin Zmelik, a arătat că CEZ are un parteneriat pe termen lung cu BERD.

"Colaborarea noastră cu BERD face parte dintr-un parteneriat pe termen lung pe care l-am dezvoltat, precum şi din viziunea pe termen lung avută de companie pentru piaţa din România. Vom continua să investim în modernizarea reţelei de distribuţie, aşa cum ne-am angajat acum 10 ani, când am venit în România, şi să optimizăm procesele interne în vederea furnizării unor servicii de distribuţie de calitate clienţilor noştri", a spus Zmelik.

CEZ Distribuţie are 1,4 milioane de clienţi în regiunea Oltenia şi este deţinută de CEZ Group din Cehia.

România a fost a şasea ţară pentru volumul investiţiilor BERD în 2014, cu aproape 600 de milioane de euro atrase. Până în prezent, banca a investit peste 7 miliarde de euro în România şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro pentru proiecte, din partea altor surse de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24