Bănci și Asigurări

BNR a numarat 6,14 milioane de carduri in aprilie

02.06.2005, 19:21 18

Numarul cardurilor aflate in circulatie a ajuns la sfarsitul lunii aprilie la 6,14 milioane de unitati, marcand o crestere cu 74.000 de unitati fata de luna precedenta, indica datele Bancii Nationale.

Ritmul de crestere a scazut astfel in aprilie fata de ultimele luni, cand a fost de aproximativ 100.000 de unitati pe luna.

Totodata, la sfarsitul lui aprilie numarul cardurilor active care au atasate conturi in lei a depasit sase milioane, dupa o crestere cu 58.000 de unitati fata de luna precedenta. Numarul cardurilor in valuta a ajuns la 132.000 de unitati, in crestere cu 16.000 fata de sfarsitul lui martie. In aceste conditii, cardurile in lei continua sa reprezinte aproape 98% din totalul cardurilor emise, marcand insa o scadere usoara fata de lunile precedente.

Cardurile in valuta sunt adresate in special celor care calatoresc in strainatate, permitandu-le sa stie exact de ce suma dispun. Si cardurile in lei au circulatie internationala, insa in cazul utilizarii in strainatate sumele folosite sunt transformate in lei la cursul organizatiei de plata sub sigla careia este emis cardul.

Cele mai multe carduri sunt concentrate in Bucuresti, numarul acestora fiind de peste 1,33 milioane de unitati, respectiv 22% din total. Proportia cardurilor in lei este chiar mai mica in capitala, de 96,5%, in conditiile in care numarul acestora este de 1.28 de unitati.

Cel mai scazut numar de carduri este inregistrat in judetul Giurgiu, cu numai 34.000 de unitati. Judetul cu cel mai mare numar de carduri este Cluj, unde sunt active peste 322.000 de unitati.

Incetinirea ritmului de crestere din aprilie a survenit chiar in contextul in care mai multe banci au desfasurat campanii pentru incurajarea utilizarii acestor instrumente la platile la comercianti.

Reprezentantii organizatiilor in-ternationale de plata spun ca utilizarea cardurilor va facilita platile in perspectiva denominarii leului, care va presupune circulatia in paralel a cupiurilor din doua emisiuni diferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO