Bănci și Asigurări

BNR a vandut CD-uri de peste un miliard de euro

14.04.2006, 00:00 11

BNR a vandut ieri certificate de depozit (CD) la trei luni in valoare de 3,75 miliarde de lei (ceva mai mult de un miliard de euro), cu 25% mai mult decat isi propusese, insa volumul semnificativ al sterilizarii nu a mai sustinut inca o apreciere a leului, care a pierdut teren in fata euro, pentru prima data in ultimele cinci zile.

Banca centrala a plasat certificatele la o dobanda medie de 8,43% pe an, desi a acceptat sa plateasca si 8,5% pe an. Minima ceruta a fost de 8,1% pe an.

La licitatie au participat 18 banci, ofertele lor insumand 4,88 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), fata de o valoare anuntata a emisiunii de 3 miliarde de lei. Banca centrala a atras volumul maxim pe care putea sa-l sterilizeze (125% fata de anuntul initial), mentinand astfel politica de control strict al lichiditatilor din piata.

Dobanzile pe termen scurt au oscilat insa in continuare intre 7% si 8,25% pe an, in conditiile in care au ramas si fonduri nesterilizate, dupa ce in ultimele zile au ajuns la scadenta emisiuni anterioare cu volume consistente.

In martie, BNR vanduse certificate de numai trei sferturi din valoarea propusa, adica 2,25 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro), la o dobanda medie de 8,44% pe an, in conditiile in care multe banci cerusera dobanzi ridicate, de peste 9% pe an.

Sterilizarea agresiva de ieri nu a ajutat insa leul sa continue sirul de aprecieri, cursul oficial urcand cu 0,28 bani, pana la 3,4915 lei/euro. Dolarul a castigat de asemenea teren, urcand cu 1,17 bani, pana la 2,8829 lei.

"Nu am vazut activitate semnificativa din partea clientilor straini, iar ordinele clientilor interni nu au reusit sa genereze o directie clara. Volumele tranzactionate au fost reduse, iar piata a fost linistita. Leul pastreaza potential de intarire si pentru saptamana viitoare, iar cursul ar putea sa coboare spre 3,67 lei pentru un euro, sau chiar mai jos", a comentat un dealer.

Pe piata valutara interbancara euro a inceput ziua in cotatii de 3,4840/3,4890 lei. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pana la 3,4820/3,4860 lei pentru un euro. Ulterior au aparut interese de cumparare de valuta, astfel ca euro a urcat trepat pana la sfarsitul zilei. Piata s-a inchis in cotatii de 3,4890/3,4940 lei pentru un euro. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO