Bănci și Asigurări

BNR câştigă procesele cu foştii şefi ai băncii

BNR câştigă procesele cu foştii şefi ai băncii
29.02.2012, 00:00 341

BNR a câştigat procesele cu Gerald Schreiner - foto stânga - (fost preşedinte al Volksbank România) şi cu Herwig Burgstaller - dreapta - (fost vicepreşedinte al Volksbank România) în care ei au contestat deciziile băncii centrale de sancţionare prin retragerea avizului de conducători ai băncii. Banca centrală a fost reprezentată în cele două procese de societatea de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu.

"În ambele cazuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate de persoanele fizice care au deţinut funcţii de management în sistemul bancar, căi de atac formulate împotriva hotărârilor consiliului de administraţie al BNR privitoare la retragerea, faţă de aceştia, cu titlu de sancţiune, a aprobării de a exercita responsabilităţi de conducere într-o bancă comercială. Instanţa supremă, analizând condiţiile de aplicare a acestor sancţiuni, a înlăturat criticile formulate împotriva hotărârilor BNR, prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti irevocabile", se arată într-un comunicat transmis de societatea de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu.

În primăvara anului 2010 fostul preşedinte al băncii, Gerald Schreiner şi vicepreşedintele responsabil de risc Herwig Burgstaller au fost schimbaţi pe fondul unui scandal privind creditele acordate cu încălcarea normelor de prudenţialitate.

Schreiner a condus Volksbank România din iunie 2006, anterior ocupând pentru trei ani poziţia de vicepreşedinte. Soluţionarea favorabilă a celor două litigii de drept bancar se referă la menţinerea a două hotărâri de sancţionare, constând în retragerea aprobărilor de a exercita responsabilităţi de administrare şi/sau conducere într-o instituţie de credit, hotărâri luate de CA al BNR, potrivit firmei de avocatură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO