Bănci și Asigurări

BNR: fiecărui român i-au revenit 34 de bancnote şi 101 monede anul trecut

BNR: fiecărui român i-au revenit 34 de bancnote şi 101...

Autor: Anelis Baciu

10.07.2013, 20:49 383

În portofelul  fiecărui român se gă­seau la sfârşitul anului trecut în medie 34 de bancnote, cu patru mai puţine de­cât anul trecut, în timp ce numărul ba­ni­lor de metal a crescut cu 14, până la 101 mo­nede, se arată în raportul anual al BNR.

Deşi numărul bancnotelor deţinute de ro­mâni a scăzut pe parcursul anului tre­cut, valoarea medie a unei „hârtii“ a ur­cat cu 10% şi a ajuns la aproximativ 45 de lei, evo­luţie datorată în principal ma­jo­rării ponderii bancnotelor de valori mari.

Potrivit calculelor Băncii Naţionale, pe piaţă au circulat 729,5 milioane de bancnote anul trecut, cu 4,6% mai pu­ţi­ne decât în 2011. Deşi numărul banilor de „hârtie“ s-a redus anul trecut, valoa­rea acestora a crescut cu 3 procente, pâ­nă la 33,4 mld. lei, situaţie cauzată de mo­di­ficările la nivelul structurii numerarului.

Astfel, bancnota de 200 de lei a con­sem­nat cel mai semnificativ avans can­ti­tativ în 2012, de peste 9%, fiind urmată de bancnota de 100 de lei, care a raportat o creştere de 5,8%. Majorarea numă­ru­lui bancnotelor de 200 de lei s-a datorat în special utilizării tot mai frec­ven­te la ali­mentarea ATM-urilor, spun specia­liştii BNR.

Deşi în ultimii ani s-a observat o ten­din­ţă de accelerare a utilizării bancno­te­lor de valori mari, ponderea acestora în total numerar rămâne redusă, de circa 5% în cazul „hârtiilor“ de 200 de lei şi de 0,9% pentru bancnotele de 500 de lei.

Pe de altă parte, cel mai des folo­si­te au fost bancnotele de 1 leu care au în­re­gis­trat o pondere de 31%, fiind ur­ma­te de cele de 100 de lei. În acelaşi timp, banc­notele de 50 şi 10 lei au înregistrat o scă­dere semnificativă din punctul de ve­dere al volumului, cu 15,4, res­pec­tiv 21%. Astfel, ponderea acestora s-a si­tuat anul trecut la 16,3, respec­tiv 16% din totalul numerarului din piaţă.

Dacă numărul bancnotelor a scăzut, cantitatea de monede din circulaţie a avan­sat cu 16%, în timp ce valoarea aces­tora a consemnat un plus de 14%.

Accelerarea cererii de monedă me­ta­lică este pusă pe seama dezvoltării lan­ţu­rilor de magazine de tip discount şi a uti­lizării „maşinilor automate“ cu pro­du­se alimentare.

„Cererea de monedă metalică s-a men­ţinut la cote ridicate şi în 2012, dato­rită dezvoltării continue a reţelelor teritoriale ale unor lanţuri de magazine de tip discount, precum şi utilizării pe scară tot mai largă a echipamentelor automate de distribuire a produselor alimentare de mică valoare sau de plată a unor servicii mărunte. De asemenea, comercianţii au menţinut politica acordării corecte a restului, ceea ce presupune asigurarea în casieriile unităţilor comerciale a unor cantităţi suficiente de monedă“, explică specialiştii BNR.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO